Паркирана кола тръгна по инерция и се озова в морето

Александър Дечев

Невероятна ситуация се разигра в събота следобед в отворената зона на Пристанище Варна. Паркиран на новото любимо място за разходка на варненци автомобил се озова в морето и се наложи спешна операция, за да бъде изваден от водата. До това положение се стигна, защото собственикът на колата не я е включил на скорост и тя тръгнала сама към ръба на кея. На мястото, където е била паркирана, има наклон, всичко останало е станало по силата на инерцията. Докато автомобилът се движил към водата, шофьорът му спокойно си обядвал в ресторант на кея. Двама служители на пристанището, които видели, че колата се движи, се опитали да я спрат, но неуспешно.


Странната гледка на плаващ в морето автомобил веднага привлече много хора, за щастие реакцията на спасителните екипи също беше бърза. Известно време специалистите обмисляха какво точно да предприемат, но след това действаха решително и точно.
Двадесет и пет минути продължи акцията по ваденето на падналата в морето кола. Първо се наложи водолаз да влезе в морето, за да закачи автомобила с въжета. След това тя беше изтеглена с помощта на кран и микробус.


По колата имаше материални щети – единият от прозорците е счупен, а част от ламарините огънати. След като реното беше извадено от водата, то бе транспортирано от Пътна помощ в сервиз за ремонт. Все пак най-важното е, че при екстремната ситуация няма пострадали хора, а и тя вероятно ще послужи за урок на другите посетители на зоната на пристанището, които идват с колите си там.