Паметник на Ернест Солвей беше открит в столичен парк

 

На 26 април в парк „Св. Троица“ беше открит паметник на Ернест Солвей (1838-1922), един от пионерите на модерната българска промишленост. Инициативата за монумента е на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер“ със съдействието на „Солвей Соди“, а поводът – 180-годишнината от рождението на видния белгийски индустриалец, политик и меценат, основател на Група „Солвей“. На събитието присъства ръководителят на Борда на директорите на Група „Солвей“ и правнук на Ернест Солвей – Никола Боел.
Сред официалните гости бяха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, Н.П. посланикът на Белгия в България Франсоа Бонтан, изпълнителният директор на „Солвей Соди“ АД Спирос Номикос, членове на бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“ и др.
Заместник-министър Борисов заяви, че през цялата си 155-годишна история Група „Солвей“ спазва завета на своя основател Ернест Солвей да гледа към бъдещето иновативна, екологосъобразна и социално отговорна, каквато е и компанията в България „Солвей Соди“.
Н.П. Посланик Бонтан каза, че откриването на паметник в София на един от двигателите на икономиката на Следосвобожденска България и основател на първата мултинационална индустриална компания в света е повод за гордост.
Никола Боел заяви: „Благодаря ви за паметника на моя прадядо – създател на фамилна компания на 155 години, която минава през всички събития в Европа от тогава до днес, представена в България от 1997 г. с придобиването на девненския содов завод. Тази дълговечност е благодарение на иновацията, която е в ДНК-то на „Солвей“, тя е благородна кауза, поставена в услуга на планетата.“


Заместник-министър Гешева и Никола Боел тържествено откриха паметника на Ернест Солвей. От името на Лиляна Павлова – министър на българското председателство на Съвета на ЕС, и на Йорданка Фандъкова – кмет на София, бяха поднесени венци.
През 1898 г., недалеч от парк „Света Троица“, в присъствието на цар Фердинанд е открита „Захарна фабрика“ – тогава най-голямото промишлено предприятие, символ на стремежа на млада България към индустриален напредък. В този период „Захарна фабрика“ е собственост на белгийската компания „Български захарни фабрики и рафинерии“ с основен акционер Група „Солвей“. Днес групата, която носи името на Ернест Солвей, е международна химическа компания, представена в 61 страни, включително в България (чрез “Солвей Соди”, Девня) от 1997 г.
Ернест Солвей е роден на 16 април 1838 г. в град Ребек, Белгия. Още съвсем млад започва работа в химическата фабрика на чичо си. През 1861 г. патентова открития от него метод за промишлено производство на натриев карбонат (калцинирана сода). През 1863 г. основава фирмата Solvay & Cie в съдружие с брат си. Ернест Солвей е известен с прогресивните си социални идеи. През 1878 г. въвежда социални осигуровки и пенсии за своите работници, още преди това да стане законово изискване. През 1897 г. въвежда 8-часов работен ден, а през 1913 – платени отпуски. Неговите патенти му донасят значително богатство, което той използва за благотворителни цели. Подпомага създаването на няколко института към Брюкселския университет, както и на бизнес училище, което и до днес носи неговото име. Умира на 26 май 1922 година в Брюксел.