Паметникът на арх. Дабков преживя срамно посегателство

Срамна и крайно разочароваща гледка изненада варненци, които минаха по центъра на града в ранните часове на един от най-хубавите празници, Цветница. Откритият наскоро паметник на арх. Дабко Дабков до проектирания от него символ на града, хотел „Мусала“, беше грозно залят с блажна боя. Бронзовата статуя само за дни стана атракция, и като никога обедини варненци в оценките им. „Паметникът е много хубав!“, казаха почти всички, които са го видели. Е, явно в съзнанието на вандалите това звучи като команда.

2 - Dabkov
Кой идиот и по какви причини е омазал с боя достолепният бронзов господин, седнал завинаги на пейка в центъра на града? Надяваме се отговор на този въпрос да има и той да дойде от разпит в полицията. Вече се знае, че дръзкият вандал е заснет от охранителна камера и следователно може да бъде издирен. Дори и да не вярваме в назиданието като форма на превенция, този път злосторникът наистина трябва да си го получи.
В посегателството срещу паметника на арх. Дабков със сигурност има нещо повече от глупава и безотговорна игра. Преди  всичко има сигнал, че нещо в мисленето на извършителя му е доста изместено. Както всъщност и в главите на вандалите, които трошат пейки и кошчета.
В случая обаче не става въпрос само за материалната щета. Тя всъщност е незначителна, защото в рамките само на няколко часа инициативни варненци, без да се бавят или да чакат допълнителна помощ, просто изчистиха статуята. Нападението е срещу опита да живеем цивилизовано в града си, да го правим по-хубав и по-интересен за хилядите и дори милиони гости, които преминават през него.
Може би в изкривеното съзнание на вандалите развалянето на нещо хубаво е начин да се усетят значими и силни. Сигурно това е отчаян вик за внимание, което явно не може да бъде заслужено по друг начин. Е, надяваме се този път внимание да има и всички да научат кой е този индивид. Надяваме се също превантивните действия срещу ширещото се хулиганство в града ни да станат по-координирани, по-сериозни и по-ефективни. Иначе Варна ще е достойна само за една титла – европейска столица на вандализма.