Павел Раличков, председател на Градската организация на БСП, втори в листата на „БСП за България“: Само реален бизнес ще спаси малките общини от унизителния статут на феодални владения

„Голямото предизвикателство пред България и нейните управляващи е извеждането на българите /особено в малките общини/ от едноличното феодално управление, на което от години са жертва“, каза по време на празника на община Вълчи дол градският председател на БСП и втори в листата на левицата за Трети МИР – Варна Павел Раличков.

Според него е срамно и недопустимо е 22 години след началото на 21 век, когато светът се дигитализира, глобализира и модернизира, огромна част от българските общини да функицонират като феодални владения. „Начело са се окопали кметове, които управляват гражданите като подчинени, тъй като фактически са най-големият местен работодател и от тяхното благоволение в голяма степен зависи какво ще сложат на трапезата си местните хора“, обясни Раличков.

Той посочи, че порочната схема е факт и се задълбочава с опасна бързина в последните 10-15 години и затова политиците трябва да се съюзят с гражданите и да ги освободят от тази модерна, перверзна форма на икономическа робия.

„Вън от предизборните пожелания и обещания, това е възможно само по един-единствен начин – с държавна политика, която насърчава и подпомага развитието на реален бизнес в малките населени места, към които инвестиционният интерес от големите инвеститори традиционно е незначителен. Ако извън големите градски центрове българите получат държавна подкрепа да изграждат малки фирми, ферми, чисти производства, логистични бази и пр., независимостта на общността е гарантирана. Защото там, където има възможности за заетост и достойни доходи, феодалният модел се чупи и няма шанс за съществуване“, смята вторият в листата на „БСП за България“.

Раличков е убеден, че тогава кметовете по естествен път ще се върнат в отредената им по закон роля – на ръководители на местната администрация, чиито основни ангажименти са обслужване на гражданите, фирмите, битовата и социална инфраструктура в населеното място.

„Докато общините са основен работодател, хората, живеещи в тях, ще продължат да се страхуват и да живеят не по правилата на демокрацията, а на робовладелските общества“, категоричен е Раличков.