Павел Раличков, втори в листата на „БСП за България“ в 3 МИР – Варна: Младите и децата са основен приоритет на БСП

Левицата готви всеобхватни мерки за борба с демографската криза

Г-н Раличков, политическите Ви опоненти често наричат БСП партия на пенсионерите. С какво млад човек като Вас припознава левицата като своя идеология?

Нека да говорим сериозно. Това, че нашата партия е на 130 години и в последните от тях се бори за справедливи пенсии за възрастните граждани на страната, не означава, че е пенсионерска. Не е отживелица да се грижим за родителите си. Това е отдаване на почит и уважение към достойния живот на онези, които са изградили държавата ни. По никакъв начин не смятам, че грижата за най-възрастните българи пречи да бъдат идентифицирани и решавани проблемите на младите хора в страната. И нашата политика го доказва – както в свършеното през последните 7 месеца, така и в програмата ни за 48-ото Народно събрание. За това кратко време в управлението на страната, ние от БСП свършихме много повече в социалната сфера отколкото други партии за пълен мандат.

И още нещо да припомня – повече от 1/3 от кандидатите за народни представители на социалистите са млади, образовани хора. Колко партии които могат да се похвалят с такъв процент на подмладяване?  

По време на 47-то Народно събрание левицата успя да наложи няколко социални мерки от предизборната си програма в подкрепа на младите семейства. Вие сте баща на три деца, как тези мерки се отразяват на Вашето семейство?

В последния управленски мандат БСП предложи и успя да наложи като решения безплатните детски градини, каквито не е имало от 1989 година, и облекченото подоходно облагане на младите семейства в бюджета на домакинство като моето всеки месец остават „свободни“ над 200 лева, които могат да се насочат към извънучилищни занимания, спорт и забавления за децата или за покриване на други семейни нужди.

Ще продължи ли левицата в следващия парламент да настоява за разширяване на мерките в подкрепа на младите хора и децата?

Разбира се, това е основен приоритет на „БСП за България“. В следващия парламент коалицията е готова с предложението да бъде въведен  нулев данък върху доходите от трудови дейности на българите до 26-годишна възраст. Социалистите имат солиден пакет за противодействие на демографската криза. В него се предвижда еднократната помощ при раждане на първо дете  да бъде 500 лв, при второ – 1000 лв, при трето – 1500 лв, а за всяко следващо – по 200 лв. Еднократното плащане за раждане на дете за майките-студентки да бъде повишено значително – от 2800 лв на 6500 лв. Изключително важно е да се поддържа държавна политика за повишаване на раждаемостта в българските семейства.  Затова БСП ще настоява бюджетът да покрива всички процедури за двойките с репродуктивни проблеми.

Програмата на „БСП за България“ за следващия мандат предвижда родителите на всички ученици от 1 до 4 клас да получават еднократна помощ от 350 лв преди началото на всяка нова учебна година. Учебниците от 1 до 12 клас ще са безплатни за всички ученици, както и лекарствата за децата до 14-годишна възраст. Смятаме, че при последователна политика за подкрепа и финансова стабилност на младите семейства в България, демографската катастрофа може да бъде преодоляна.