Още трима баскетболисти подписаха с Черно море

Клубът пуска втори тим в „А“ група

Още трима баскетболисти подписаха договори с Черно море-Тича. Това са Ангел Нацкин, Венелин Христов и Цветомир Куртев. Така вече сигурните в тима за новия сезон са четирима, след като преди десетина дни и Станислав Цонков реши да удължи контракта си с варненци.
Изпълнителният директор Борис Стоянов разкри пред „Народно дело Седмицата“, че продължават разговорите с останалите играчи от миналия шампионат, както и с някои други. Със сигурност няма такива, които да са казали „не“ на този етап.
Освен със състезатели, ръководството води преговори и със спонсори. Стоянов разкри, че след последния разговор с Пристанище Варна очаква то отново да помага финансово. Сумата със сигурност няма да е 500 000 лева, както бе през последните три сезона, но от порта ще имат отново сериозен ангажимент към клуба.
Според Стоянов бюджет за новия сезон ще има, а вече има гаранции и за следващия.
През тази седмица окончателно ще стане ясно кога започва подготовката на „моряците“ за новото първенство. То стартира през октомври.
Стана ясно, че Черно море-Тича ще има втори отбор, който ще се изявява в „А“ група. Той ще е отделен от този на Икономическия университет и в него ще играят таланти от школата. В ИУ – Варна, пък също ще се изявяват играчи на „моряците“, но по-големи.

Юноша на „моряците“ фаворит за капитан на България

29_2

Юношата на Черно море Асен Великов почти сигурно ще бъде новият капитан на националния ни отбор. 30-годишният плевенчанин е фаворит да наследи Христо Николов и Божидар Аврамов, които бяха носители на лентата през лятото на 2014 г.
Гардът на ЛУКойл Академик е най-опитният в селекцията на Любомир Минчев, като е пословичен с дисциплината, желанието си за победа и скромния си характер. Играчите вече са се обединили около юношата на Черно море. Другата опция е Иван Лилов.
Изборът обаче ще бъде направен най-рано тази седмица. Тогава към тима ще се присъединят Александър Везенков и Станимир Маринов. Първият води индивидуална подготовка в САЩ, докато вторият се възстановява от операция в бедрен мускул. Любо Минчев очаква и двамата в първите дни на август, когато националите се местят от Стара Загора в Самоков за втория етап от подготовката за евроквалификациите.
България е в група с Украйна, Словения и Косово в пресявките за първенството на Стария континент догодина. Първият двубой от група Е за тима ни е на 31 август в Киев.
Националният отбор и президентът на БФБаскетбол Георги Глушков гостуваха на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Тимът беше приет в кабинета на градоначалника.
„Щастлив съм, че именно Стара Загора е домакин на старта на подготовката за квалификациите за Евробаскет 2017. Благодарен съм за помощта на БФБаскетбол към баскетбола в града. Ние също правим всичко по силите си и ще продължим да развиваме школата в Стара Загора“, каза Тодоров.
„Ние също сме много доволни, че сме в Стара Загора. Благодарим ви за гостоприемството и условията, които ни предоставяте“, каза Георги Глушков.
Той подари на Живко Тодоров досегашните три броя на списанието, предназначено за подрастващите – „За баскетбол“. Към благодарностите се присъедини и селекционерът на мъжкия национален отбор Любомир Минчев, както и момчетата от тима.

Правят мач за Суперкупата на България

29_3

Двубой за Суперкупата на България ще се проведе тази година в родния баскетбол. На заседанието на управителния съвет на федерацията бе решено да се организира подобен сблъсък.
Двубоят се планира за седмица преди началото на новото първенство при мъжете.
В сблъсъка един срещу друг ще се изправят шампионът ЛУКойл Академик и носителят на Купата на България Рилски спортист.
За последния играе юношата на Черно море Рилски спортист, който ще има възможност да вземе втори трофей само в рамките на няколко месеца.
Междувременно стана ясно, че Георги Глушков остава президент на федерацията по баскетбол. Кандидатурата му бе официално издигната от управителния съвет на федерацията.
Всички присъстващи членове гласуваха единодушно за издигането на кандидатурата. На събранието бяха: Сашо Везенков, Тодор Стойков, Юлия Боянова, Петър Георгиев, Росен Барчовски, Иван Мирчев, Камен Тошев, Стефко Станев, Иван Ценов, Иван Чолаков.
Изборът на президент е на 2 септември, а преди него УС ще се събере още веднъж.
Както бе известно, вариант за президент на федерацията бе Сашо Везенков. Той обаче не пожела да се кандидатира, а и още преди време каза, че ако Глушков участва в изборите, той няма да го направи.
Все още има друга алтернатива за президентския пост. Това е Константин Папазов, който обяви, че ще се кандидатира само ако не бъде избран отново за председател на Националната баскетболна лига.