От следващата година: Министър Ангелкова обеща най-много 4 лв. за чадър на плажа

Цените за чадъри и шезлонги по плажовете от следващото лято ще са драстично по-ниски. Това обяви в сряда след заседанието на кабинета министърът на туризма Николина Ангелкова. Правителството прие методика за минимално концесионно възнаграждение и за критериите при избор на концесионер, съобщи „24 часа“.
40% тежест се дава на минимална цена за чадър и шезлонг и 40% на ставката роялти за другите услуги на плажа, съобщи министърката. Определят се базови цени на сянката в зависимост от местоположението на плажа – ако той е на територия с население под 10 хил. души, е 2 лв., при над 10 хил. души – 3 лв., а в национален курорт – 4 лв.
“Новите процедури, които ще се обявяват до края на годината, ще свалят цените на чадърите и шезлонгите за следващото лято”, твърди Ангелкова. Тя обясни още, че това е една от целите на новата методика – като отчита спецификите на плажовете, да пресира цените.
Като се отчетат всички характеристики, ще се оптимизира и първоначалната база на концесионното възнаграждение, уточни министърката.
До края на тази година ще бъдат обявени минимум 15 процедури за концесии на плажовете, като с приоритет ще са тези с изтичащи договори, а целта е всеки от тях да има стопанин. Сред тях Ангелкова посочи Дюни, Юг, Поморие-централен, Несебър – стар град, трите плажа в Свети Влас. На горещия телефон в туристическото министерство има 200 сигнала с искане за проверка на свободната зона, на търговската площ и чистотата.
От миналата седмица мобилна експертна група остава на морето, за да реагира на всеки сигнал, каза министър Ангелкова. Тя припомни, че за чистотата на неохраняемите плажове, които не са отдадени под наем, се грижат общините, на чиято територия са те.