От Северно море до Варна: Холандец направи уникална благотворителна разходка

Александър Дечев

Вим ван Милтенбург е на 68 години, от Утрехт, Холандия. Той е баща, дядо, любител на класическата музика и член на местния оперен хор. В момента обаче Вим се намира твърде далеч от дома и уседналия начин на живот и прекосява Европа пеша, следвайки крайбрежието на река Дунав. Как започва всичко това?

15 - Holandec 2
Подобно на мнозина от нас, в живота на Вим има доста роднини и хора от близкото му обкръжение, които са страдали или починали от ракови заболявания. Когато през миналата година той губи свой добър приятел, усеща, че изпитва нужда да направи нещо, за да помогне на други болни от рак, и решава да подкрепи холандския институт Helen Dowling. Сферата на дейност на тази организация е оказване на съдействие на раково болни и техните близки за справяне с емоционалните аспекти на болестта.
За целта Вим избира нетрадиционен подход, чрез който да окаже подкрепа на избраната от него кауза. Тъй като е в много добро физическо състояние и обича да ходи пеша, на 1 март 2016 г. холандецът тръгва на 6-месечна разходка, прекосявайки Европа от Северно до Черно море, като по този начин се надява да насочи вниманието на хората към проблема с психическите аспекти на боледуването от рак и да събере дарения за фондацията.
Според Вим пътуването му е доказателство, че наболели проблеми като рака могат да създадат силна емпатия между хора от различни държави и култури и да ги подтикнат да демонстрират най-доброто от себе си, за да подкрепят тези, които преживяват труден момент.
Един от последните етапи от пътуването на Вим включва и България: първоначално по маршрут край брега на река Дунав и след това по Черноморското крайбрежие, като именно нашата страна и по-конкретно Варна бе избрана от него за финална точка на пътешествието му.
Кампанията за подкрепа на болните от рак и техните близки се провежда с финансовата подкрепа на българската компания „Холанд Хайърс“, която се занимава с набиране на професионалисти за high tech и green tech индустрията в страната и чужбина. За момента са събрани над 11 000 евро от дарения за каузата на института Helen Dowling.