От отпадъците или заради отлива?: Варна вече си има нова лагуна на плажа

 

На Северния плаж се е образувала лагуна. Тя се намира точно пред зоната за медитация и съзерцание, която беше изградена това лято. Според някои причината за образуването на пясъчната коса е естественият отлив на морето. Повечето познавачи обаче са на мнение, че лагуната се е появила вследствие на натрупване на отпадъци, които от години се стичат заедно с отпадъчни води на това място от града през Морската градина.

 
Влияние вероятно оказва и изграждането на самата тераса за отдих и медитация. Разширяването на пясъчната ивица донякъде компенсира изчесването на Рибарския плаж, който се стопи най-вече след разрушаването на Рибарското мостче.
Миналата година стана ясно, че с помощта на БАН е изготвен проект за изграждане на нов мостик. По думите на кмета Иван Портних, то трябваше да започне да се строи в началото на тази година, но това така и не се случи. Целта на новата конструкция щеше да е тъкмо да спре абразията на плажа. При всички положения, новата лагуна на Северния плаж във Варна събира доста погледи и кара разхождащите се в района да снимат гледката. Причина за това е и събирането на гларусите на това място на цели ята.