От началото на месеца: Стартира медицинското обслужване на плажовете

Медицинските екипи ще работят на варненските плажове от 1 юни до 30 септември без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа, съобщи управителят на ДКЦ 1 „Св. Клементина“ в морския град. Общинското здравно заведение за поредна година ще осъществява медицинското обслужване на пясъчната ивица, което стартира официално от утре. Подготовката обаче започна още преди месец, когато се сформира екипът и оборудваха пунктовете и линейките с консумативи, апаратура и медикаменти.

Медицински пунктове са разкрити общо на 27 места, като обхващат всички плажове в курорта Златни пясъци: плаж „Панорама-север – Лагуната”, „Панорама”, „Изгрев”, „Мираж”, „Лабалена”, „Амфора”, „МакДоналдс”, „Ривиера” и „Чайка”; в Кабакум: плаж „Кабакум-север”, „Кабакум-юг” и „Кабакум – Бисер”; в Св. Константин: плаж „Слънчев ден – 1-ви пост”, „Слънчев ден-централен”, „Сахара-1”, „Сахара-2”, „Военнопочивен дом”, „Голям плаж – хотел Сириус”, „Малък плаж”, плаж „Юг – МВР” и „Гранд хотел „Варна” и почти всички варненски плажове: „Юг”, Централен, Рибарски, Офицерски, „Рапонги” и Трета буна.

Всъщност трите реанимобила с екипи от лекар реаниматор, медицинска сестра и шофьор обикалят плажовете от 15 май на Златни пясъци, от 15 май на Св. Константин и от 20 май на варненските плажове, като ще продължат до приключване на летния сезон. Медицинските екипи се състоят от 58 специалисти: 12 лекари реаниматори, трима фелдшери, 37 медицински сестри и 6 шофьори, като екипът е по-многоброен от този през миналата година, когато бяха 55 специалисти.

Медицинските пунктове бяха ремонтирани основно от концесионерите, като на места се изградиха нови. Екипите са вече постоянни, главно от специалисти от варненските здравни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от лечебното заведение, и са получили сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти, каза още д-р Иван Иванов.

Той добави, че всички пунктовете са оборудвани съгласно изискванията на Наредбата за водноспасителната дейност, като оборудването и лечението е за сметка на здравното заведение. На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат постоянна връзка помежду си.

Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа. Освен това екипите работят в много добра колаборация със спасителите от БЧК, както и с колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ. Благодарение на съвместните усилия през миналия сезон са спасени десетки човешки животи и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време, за което благодарим на нашите партньори и се надяваме на още по-плодотворни контакти тази година. Специални благодарности отправяме и към концесионерите на Златни пясъци, Кабакум, Св. Константин и варненските плажове, които създадоха необходимите условия за работа в медицинските пунктове, каза в заключение д-р Иван Иванов.