От „Криворазбраната цивилизация” до „Канкун” в VI Великденски театрални седмици

В своя 95-и юбилеен творчески сезон и VI Великденски театрални седмици 2016 ДТ „Стоян Бъчваров” ще представи на варненската публика 5 от своите най-добри заглавия в периода от 11 до 19 април. Седмицата започва на 11 април, Основна сцена, с „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников – постановката на Стоян Радев Ге. К., която екипът подготви с голяма любов и посвети на своя празник. Премиерните спектакли за рождения ден на театъра и за Световния ден на театъра през март заслужиха овациите на публиката както заради  всеотдайната ансамблова игра на актьорите, така и заради вписаните в постановката документални препратки към богатата история на театъра. „Криворазбраната цивилизация” е спектакъл, който непременно трябва да се види, защото показва всичко, с което Варненският драматичен театър достойно защитава името си на един от водещите театри в България.

17- Scena - Krivorazbranata
Ретро очарованието на „Криворазбраната цивилизация” ще бъде сменено на 12 април, Основна сцена, от наситения с драматизъм трилър „Опасни връзки” от Кристофър Хамптън по скандалния роман на Шодерло дьо Лакло. Зрителите ще се потопят в коварните интриги, които в търсене на надмощие заплитат бившите любовници Маркизата и Виконтът. Те не се спират пред нищо, за да нараняват другите и да унищожават човешки съдби, стига те да доминират, те да властват. Опиянението да причиняваш зло – една тема, която режисьорът Стилиян Петров е интерпретирал с най-добрите средства на съвременната театрална естетика.
„Ревизор” от Гогол – блестяща трактовка на проф. Пламен Марков на класическата руска комедия, ще ни напомни на 13 април, Основна сцена, колко лесно могат да бъдат манипулирани хората и как корупцията прониква в обществото, завладява го, обсебва го. Дали обаче само глупостта и безхаберието са причина за корупцията – както някога, така и днес, е въпросът, на който зрителите сами трябва да си отговорят.

17 - Scena - Opasni Vruzki
„Свекърва” от Антон Страшимиров на 16 април, Сцена Филиал, ще възроди познатите забавни перипетии, произтичащи от авторитарното отношение на свекървата към сина и снахата. Ситуациите в тази семейна комедия от началото на миналия век далеч не са отживелица, така че „Свекърва” остава актуална и в новия век. Сочният език и оригиналните режисьорски находки на Стоян Радев Ге. К. внасят  още хумор и много свежест – още две причини за поредна среща с това любимо заглавие.
Отново семейството, но в един съвсем разкрепостен съвременен вариант, е основна тема и на задъхания „Канкун” от каталонския автор Жорди Галсеран. Стилният режисьорски прочит на Стилиян Петров ще фокусира зрителското внимание на 19 април, Сцена Филиал, с безграничните фантазми на въображението. Какво се случва, когато две семейни приятелски двойки се опитат да разменят местата си – нещо, към което ваканцията в скъпия курорт Канкун определено предразполага.
Виолета Тончева