Отчет на мандата: Какво свърши Общинският съвет за четири години

 

Веселин Златков

 

За мандат 2015-2019 Общински съвет – Варна, е приел над 1800 решения и е провел 44 заседания. Това показва справката, разпространена от пресцентъра на местния парламент, която обобщава периода от 9 ноември 2015 г. до 26 септември 2019 г. Комисиите към Общинския съвет – 14 постоянни и 4 временни, са заседавали 354 пъти. Най-много заседания е имала ПК „Собственост и стопанство“ (49), следвана от ПК „Култура и духовно развитие“ (34), ПК „Наука и образование“ (30) и ПК „Финанси и бюджет“ (29).

Първият бюджет, който Общинският съвет гласува през мандата си, бе в размер на 243,7 млн. лева през 2016 г. Четири години по-късно Варна вече разполага с двойно повече средства от близо половин милиард лева, без да има увеличение на местните данъци и такси.

В периода 2015-2019 г. с подкрепата на Общинския съвет беше изпълнена изключително амбициозна строителна програма. Реализиран бе най-мащабният инфраструктурен проект за последните 30-40 години – изграждането на новия бул. Васил „Левски“.  Построен бе пробивът на бул.”Сливница” към ул.”Атанас Москов”, а ключови булеварди , сред които „Приморски“, „Съборни“, „Осми приморски полк“ в посока „Виница“, придобиха напълно нова визия.

Изцяло се промени обликът на кв. „Аспарухово“, а неотдавна там стартира и друг голям проект, който ще допринесе за развитието на квартала – изграждането на супермодерното рибарско пристанище „Карантината“. Сериозно благоустрояване бе извършено и в останалите райони на Варна.

През този период заработи синята зона. Сложен бе също край на 30-годишната сага с т.н. Дупка, след като общината отново си върна имота в центъра на града. Приключи и дългогодишната битка на феновете на футболния клуб „Спартак 1918“ за базата на клуба.

С европейско и общинско финансиране бяха извършени големи училищни ремонти и хиляди ученици тази година влязоха в изцяло обновени училища. Площадките за спорт и игра в голяма част от учебните и детските заведения бяха основно ремонтирани. Изградени бяха нови детски градини и бе даден ход на процедурите за строителство на нова сграда на Математическата гимназия „Д-р П. Берон“.

Решено беше също Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ да управлява Очна болница. Така Варна стана първата община в България, която предостави на висше медицинско училище управлението на общинска болница. През мандат 2015-2019 бяха отпуснати също общински средства за ремонтни дейности и апаратура във варненски лечебни заведения. В АГ болницата беше извършен мащабен ремонт на отделенията, какъвто не беше правен от повече от 20 години. МБАЛ „Св. Анна“ вложи средствата от общината в ремонт на родилното отделение и на неонатологията и купи нови инструменти за клиниката по ортопедия и травматология. Онкоболницата се сдоби с нова лапароскопска и ендоскопска апаратура.

По улиците на Варна тръгнаха 15 нови автобуса на градския транспорт и беше пусната автоматизираната билетна система. Местният парламент даде на Община Варна зелена светлина да кандидатства за 70 млн. лв. за покупката на нови електрически автобуси и тролейбуси, с които през следващите години автопаркът на общинското дружество „Градски транспорт“ ще бъде изцяло обновен.

През мандат 2015-2019 Общинският съвет продължи активно да подпомага и да подкрепя двойките с репродуктивни проблеми. За периода от 2015 до 2018 година около 50 бебета се появиха на бял свят със съдействието на общинската инвитро програма.

На последното заседание на съвета с пълно единодушие бе взето решение да се намалят цените на картите за градски транспорт. Така от 20 октомври варненци ще могат да пътуват на по-ниски цени, а преференции ще има за учащи, хората над 65 години, лица с увреждания и техните придружители.

Сериозен напредък беше постигнат по отношение на публичността и прозрачността в работата на Общинския съвет. Важна стъпка в тази посока бе новият сайт, в който бе публикуван и целият архив на ОбС – над 30 000 страници документи от първия демократично избран местен парламент до настоящия мандат. Така Общинският съвет стана първият в страната с толкова богат дигитален архив. Другата крачка, която беше направена за предоставяне на още по-качествени и иновативни публични услуги, бе внедряването на специален уеб модул, осигуряващ бърз и лесен достъп до действащите общински нормативни актове.

Благодарение на предприетите мерки за прозрачност в управлението Общинският съвет получи висока оценка в национално изследване на асоциация „Прозрачност без граници“. Само за две години местният парламент от последното 27-о място през 2015 г. успя се изкачи до 9-а позиция през 2017 г.