Откриха пролетния фестивал на меда във Варна

Пролетен фестивал на меда могат да посетят варненци на пешеходната зона пред хотел „Черно море“. 17-ото издание на фестивала ще продължи до 10 април. Щандовете ще работят всеки ден от 8 до 20 часа. По време на изложението могат да бъдат намерени всякакви пчелни продукти и мед.
Акациевият мед се препоръчва при лекуване на стомашно-чревни, чернодробни и бъбречни заболявания. В ограничени дози този мед може да се употребява и от диабетици, пише Varna24.bg. Липовият мед влияе добре при лечение на простудни заболявания на дихателните пътища, на чревния тракт, на бъбреците, черния дроб и при кожни заболявания.
Медът от магарешки бодил притежава силно антимикробно действие, укрепва сърцето, повишава потентността, влияе благотворно на простатата и пикочните пътища. Билковият мед се препоръчва като общоукрепващо средство, при бъбречни и жлъчни заболявания, за подобряване на храносмилането.
Горският мед, който се получава от цъфтежа на дървета, храсти и билки, повишава имунитета, влияе добре на дихателните пътища и при сърдечни оплаквания. Медът от слънчоглед има спазмалитично действие при бронхиални спазми и колики.
Мановият мед е единственият, който не е нектарен, а се получава от т.нар. „медна роса“. Богат е на минерални вещества, ензими и аминокиселини и е силен антиоксидант. Изключителни свойства имат и пчелните продукти. Пчелният восък се използва широко в козметиката, поради омекотяващия ефект върху кожата.
Медът с перга е мощен продукт за лечение. Препоръчва се при безсъние, след сърдечен инфаркт, укрепва сърдечния мускул, регулира артериалното и венозно кръвообращение, има антибиотично действие. Интересна е комбинацията на пчелен мед с канела, който има благоприятен ефект върху кръвното налягане, понижава нивото на лошия холестерол, има противогъбична активност, участва в много диети.
Пчелният мед, съчетан със сусамов тахан, също е не само вкусен, но и полезен. Той се използва за профилактика и лечение на остеопороза. Препоръчва се за профилактика на язви и гастрит. Прополисовите капки, които можете да откриете на изложението, пък се препоръчват за хрема, фарингити, болки в гърлото, гъбички и бактерии в устната кухина.
Известна е и уникалната сила на пчелния прашец. Консумиран системно, той спомага за нормализиране на дейността на храносмилателната система, възбужда перисталтиката на червата, подобрява чернодробните функции и стимулира кръвообращението. Прашецът се използва при възстановяване след боледуване, при нервно изтощение, отпадналост, анемия, язва, колит, хипертрофия на простатната жлеза, атеросклероза, жлъчно-чернодробни заболявания, забавено развитие при деца и юноши. За пчелното млечице е любопитно да се знае, че неутрализира свободните радикали и затова се включва в комплекси за лечение на злокачествени тумори.