Откриха нова паметна плоча на Йонас Басанавичус

 

На 16 февруари Литва чества 100 години от постигането на своята независимост. Първият човек, поставил подписа си на официалния документ за нея, е Йонас Басанавичус. 25 години от своя живот той е провел във Варна, където е познат като д-р Иван Басанович.
За варненци той е прочут преди всичко като лекар, но Басанавичус е и антрополог и етнограф. Като активен български гражданин, д-р Басанович е участвал в нашия политически живот като член на Варненския градски съвет и на Демократическата партия във Варна, участвал в конгресите на партията в 1903 г. (София) и 1905 г. От 1902 г. е действителен член на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките.


В 1905 г. се завърнал в Литва, където изиграл важна роля в националното възраждане, довело до обявяването на независимостта на страната в 1918 г. Публикувал над 40 труда по литовска история, култура, фолклористика, филология. В негова чест е наречена улица във Варна („Д-р Иван Басанович“).


Новата паметна плоча на д-р Йонас Басанавичус е на фасадата на къщата ул. „Кръстьо Мирски“ №3, където той е живял като наемател. Самата къща е една от малкото от онова време във Варна, които са запазени в почти оригиналния си вид.
На церемонията присъства посланикът на Литва за България и Румъния – Н. Пр. г-н Арвидас Поциус. В неговото слово и думите на кмета Иван Портних беше подчертано, че фигурата на д-р Басанавичус е чудесен символ на историческата връзка между Варна и Литва, както и повод отношенията да се развиват в бъдеще.