Откриха най-големия частен спортен музей в СОК „Камчия“

Уникален Музей на спорта откриха в СОК „Камчия“. Той е най-големият в България за частни спортни колекции на спортни експонати, фотоси и документи. Даренията от именити наши спортисти, олимпийски, световни и европейски шампиони, са изложени върху площ от 100 кв. м., като се планира до края на годината с нарастване на колекциите тя да се разрасне до 500 кв.м.

Лентата по време на официалната церемония по откриването прерязаха изпълнителният директор на СОК „Камчия“ Николай Недялков и основателят на асоциация „Докосни дъгата“ д-р Денислава Ангелова в присъствието на футболните легенди Красимир Зафиров и Илиан Илиев, бившия треньор на Спартак Благой Калфов, футболистите на Черно море Илиан Илиев-младши и Стефан Станчев, третата на Олимпиада Елица Янкова, треньорите по борба Христо Филчев и Иван Добрев, бивши спортисти, деятели и специалисти и настоящи учители и ученици в комплекса.

В Музея на видно място са специалните кътове на Петър Лесов и Григор Димитров, който за първи път предоставя на подобно място у нас свои вещи – фланелката, с която участва на миналогодишното Открито първенство на Австралия и чифт маратонки.

Тук могат да се видят също лични спортни артикули и екипи на златното ни момиче Ренета Камбурова, боркините Елица Янкова и Биляна Дудова, плувеца Антъни Иванов, на футболните герои от САЩ 94 Красимир Балъков, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Златко Янков, Емил Кременлиев и Пламен Николова, на футболните ЦСКА и Лудогорец и много други.

Малко преди г-н Николай Недялков да открие събитието, Илиан Илиев подари фланелка на шампионския „Владислав“ от 1934 година, свой екип от Бенфика, както и фланелка на Илиан Илиев-младши и книга за историята на футболния Черно море.

Красимир Зафиров, който е бил два пъти вратар №1 на България, обогати Музея със свои снимки, поставени в рамка, като страж на Спартак, а авторът на книгата за историята на футболния Спартак – Чавдар Димов, дари творбата си.

Своя фланелка предостави и баскетболната националка Борислава Христова, а съпругата на покойния варненски баскетболист Цветан Неделчев подари негови фотоси, плакет и личен сувенир.

В края на стилното тържество талантливите борци на Христо Филчев показаха завидни умения на тепиха, аплодирани бурно от гостите.