Отбелязахме 40-годишнината от отплаването на кап. Георги Георгиев

С прекрасно тържество в яхтклуба на Морска гара във Варна бе отбелязана 40-годишнината от отплаването от родна земя на кап. Георги Георгиев, на път за участието му в регата OSTAR ’76, едно от най-екстремните ветроходни състезания в света и последвалото веднага след това първо българско самотно плаване около света.
В честването взеха участие членове на екипажа, с който легендарният мореплавател потегля от Варна и е изпратен до Бургас, негови наследници, представители на управителния съвет на фондация „Кор Кароли“, видни български ветроходци, хора от местната власт, от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и Военноморския музей. Там бяха и две от внучките на капитана, както и негова правнучка.
Дечица от яхтклуб „Кап. Георги Георгиев-Порт Варна“ поднесоха венец на паметната плоча на кея под звуците на националния химн. На втория етаж на базата на яхтсмените пък бе подредена малка изложба с материали, предоставени от наследниците на капитана и от неговите съратници. Някои от тях бяха видени за първи път от широката общественост.

3 - Yacht 2
Детският ветроходен клуб Кап. Г. Георгиев–Порт Варна“ направи демонстрационна тренировка веднага след церемонията, като малчуганите бяха облечени в новата си екипировка.
В спомените си за капитана се върнаха дългогодишният секретар на яхтклуба Румен Кирчев, Любка Денкова, която е била част от екипажа на Георгиев от Варна до Бургас преди неговото отплаване, и капитан Тома Томов. Думата взе и директорът на Военноморския музей Мариана Кръстева, а треньорката Йорданка Минкова прочете два поздравителни адреса от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и председателя на федерацията по морски многобой. Една от внучките му пък прочете част от интервю, дадено от капитана пред списание „Паралели“ преди почти 40 години.