Осъдиха общината заради повредена в дупка кола

Община Варна бе осъдена да плати щетата на спортна кола, повредена след преминаване през улична дупка. С решение на Районния съд в морската столица от този месец, общинската хазна ще трябва да покрие 1 318 лева за ремонта на „Ягуар ХКР“ (Jaguar XKR), става ясно от публикуваното съдебно решение, съобщи „Дарик“ в края на миналата седмица.
Инцидентът е станал на 19 май 2011 г. на ул. „Хан Аспарух“ 11. Ягуарът минал през необозначена и необезопасена дупка на пътното платно, в резултат на което автомобилът получил увреждания в предна и задна десни гуми.
Местопроизшествието било посетено от екип на „Пътна полиция”, които констатирали наличие на дупка в дясната част на пътното платно на ул. „Хан Аспарух” до № 11 и паркиран автомобил до нея със скъсана задна дясна гума. Повредената кола е била със софийска регистрация и собственост на частна охранителна компания, занимаваща се и с детективска дейност.
„Ягуар”-ът ималасключена застраховка „Каско” и щетите били покрити от застрахователя. От своя страна компанията завежда иск срещу Общината, която по закон следва да се грижи и поддържа в изправност уличната пътна мрежа в града.
Като ответник по делото Община Варна оспорва законосъобразността на съставения протокол за ПТП, тъй като, поради липса на снимков материал и непосредствени свидетели на мястото на произшествието, не е в състояние да установи причинно-следствена връзка между настъпилите вреди и конкретното пътно произшествие. Твърди, че не дупка на пътното платно, а висока скорост е причината за настъпилите по автомобила щети.
Районният съд обаче посочва Общината като отговорник за настъпилото ПТП и за вредите от същото, поради задължението й да поддържа пътното платно в изправност. За сметка на общината са и съдебните разноски по делото в размер на 613,34 лева.