Основни грешки при ползването на пералнята

Този текст се отнася за грешките, които често извършваме когато ползваме пералнята, но дори не знаем. Повечето от тях са несъзнателни и не влияят чак толкова на работата на машината, но със сигурност ако се избягват, всеки ще има по-добри резултати при изпирането на дрехите. Това важи особено за неопитните домакини, изобщо за хората, които по-рядко използват пералнята.

Не е достатъчно просто да разделяте тъмното от светлото пране. Добре е да се перат отделно много мръсните от по-малко мръсни дрехи. Също така по-тежките тъкани трябва да се перат отделно от леките и деликатни десени.

Друга честа грешка, която се допуска е натоварването на пералнята. Понякога се слагат прекалено много дрехи. Не използвайте пълния капацитет на барабана. Това ще ви спести енергия и няма да накара дрехите или тъканите да се свият прекалено много.

Всичко се оплакват от изчезващите чорапи в пералнята. Решението е да не ги перете заедно с дрехите. Когато се натрупа бройка за пране, просто изперете чифтовете заедно. Така се решава още една често срещана грешка.

Прането на дрехи с ципове също е интересен въпрос. Много хора перат дрехите с разкопчан цип, а това грешка. Преди да изперете дреха с цип, погрижете се той да бъде вдигнат догоре. Иначе той може да се оплете в десена на друга дреха или да надраска вътрешната страна на капака на пералнята. Обратното важи за копчетата, те трябва да са разкопчани при пране.

Не търкайте упорити петна предварително. Понякога е по-добре да оставите пералнята да свърши всичко, отколкото да търкате петна с детергент и след това да ги перете. Това може да втрие петната още по-дълбоко. Вместо това разчитайте на функциите на пералнята.

Учете се от по-опитни от вас. Пералнята е уред, който изисква известни познания за ползване, а да получите винаги чисто пране си е направо изкуство. Затова следва да се интересувате от това, как се перат различните дрехи и какво ще ви е нужно за правилното изпиране. Допитайте се де опитни роднини и до хора, които имат дългогодишен опит и са ползвали различни перални машини.

Източник: ВЛАДИВЕС