„Осмото чудо“ очаква Варна във вторник

Изключителен интерес прояви варненската публика към предстоящото премиерно представяне на новия спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ – „ОСМОТО ЧУДО“. Четвъртият авторски проект на ансамбъла ще се играе на 22 ноември, вторник, в Двореца на културата и спорта от 19 часа. За да няма неудовлетворени зрители, наложи се организаторите на проявата да пуснат допълнително места във функционалната зала. Варненската сцена е 11-ата в страната, на която „ОСМОТО ЧУДО“ ще бъде представен след бляскавата си премиера, състояла се само преди пет месеца, на 14 юни в зала 1 на НДК. Спектакълът в морската столица се осъществява под патронажа на кмета на града Иван Портних и със съдействието на Община Варна.
„ОСМОТО ЧУДО“ е уникално пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор чрез комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни. Водач в това пътешествие е един верен приятел на България отпреди близо век – ирландският журналист Джеймс Баучер, великолепно изигран от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в ролята на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в „Ориент Експрес“. Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо изиграни от танцьорите и солистите на ансамбъл „Българе“.
Двата часа и половина в магията на завладяващите български ритми в изпълнение на ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ са достатъчни зрителите за пореден път да изпитат гордост от уникалното ни фолклорно наследство. Естествено продължение на най-популярния спектакъл на емблематичния ансамбъл – дебютния „Това е България!“, „ОСМОТО ЧУДО“ е мащабна продукция, която направо оставя публиката без дъх. По единодушното мнение на зрителите до момента, новият фолклорен музикално-танцов спектакъл е най-доброто, неочакваното и различното в репертоара на „БЪЛГАРЕ“. Близо 50 души излизат на сцената в подготвяния повече от три години четвърти авторски проект на ансамбъла. За всяка една картина са изработени нови костюми и реквизит.
Създателят на „БЪЛГАРЕ“ Христо Ив. Димитров – сценарист, режисьор и хореограф на „ОСМОТО ЧУДО“, и този път не пропуска провокативни режисьорски изненади за зрителите. Наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката. За успешния продуцент възможността да представи новия си продукт пред публиката в родния си град Варна е поредният повод за гордост. Още повече, че една от картините в спектакъла той специално е посветил на фолклора от Варненския край, където лично се включва със свое солово изпълнение.
Новият спектакъл на „БЪЛГАРЕ“ е поредното вълнуващо предизвикателство за истински родолюбци и искрени почитатели на фолклорното ни изкуство. С настроение и по впечатляващ начин той разкрива пред зрителите най-уникалната част от богатата ни фолклорна съкровищница. Варненци лично ще се убедят в това във вторник вечерта.