Определиха точното място на бъдещата Съдебна палата

 

 

Бъдещата сграда на новата Съдебна палата във Варна ще се намира върху имот, заключен между бул. „Сливница“, „Христо Смирненски“ и „Тролейна“. Това стана ясно след заседание на Висшия съдебен съвет в морската столица, съобщи Moreto.net.

„С изследванията, които направихме по отношение на достъпност на градски и автомобилен транспорт, мястото е изключително подходящо. Разпознаваемо е и близко до съществуващата Автогара. От всички посоки на града гражданите ще могат да достигат изключително лесно. С градския транспорт единствено на жителите на „Галата”ще се наложи смяна на два автобуса. От всички други квартали на града мястото е достъпно само с една линия”, коментира главният архитект на града Виктор Бузев.

„Позицията вече е една – изграждане на нова Съдебна палата за нуждите на всички органи по линия на съдебната власт. Органите на местната и държавната власт нямат разминаване във визията какво трябва да се случи. Проблемът на органите в съдебната власт става проблем на съдебната власт в лицето на ВСС. Това означава единна позиция по изчистването на проблемите около този имот“, каза след срещата представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Той допълни, че общата площ, която би могла да се осигури за строителството, е около 10 дка. На този етап инвестиция няма как да бъде изчислена.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева, която председателства заседанието във Варна посочи, че вече е възложила детайлното проучване на правния статут на терена за бъдещата съдебна палата, който да изясни неяснотите по отношение на държавната и на общинската собственост във вещно-правния им режим. След събирането на нужната информация и на документацията, която изяснява статута на терена ще бъде създадена нарочна комисия, в която ще влизат представители на ВСС, на МП и, разбира се, на магистратурата във Варна, декларира министърът на правосъдието.

На следващ етап предстои изготвянето на проект за съдебната сграда, която да създава тежест и авторитет. Съществуващият стар проект е неприложим и неефективен предвид сегашното състояние и нужди на органите на съдебната власт, коментира Магдалинчев.

“Едно от препятствията в 140-годишната история на съдебната система във Варна да не се построи към момента съдебна палата е липсата на единство между магистратите от различните гилдии, прокурорска, съдийска, както и адвокатската колегия. Обнадеждена съм след постигнатия консенсус през септември“, коментира правосъдният министър Цецка Цачева. По думите й няма как да бъдат заложени средства за 2019-а за реализиране на проекта.

„Не трябва да подвеждаме цялата юридическа общност, че това ще се случи в рамките на година-две. Става дума за един мащабен проект“, каза още Цачева.

„Искрено се надявам в рамките на този мандат на ВСС да започне реализацията и ако може, да тръгне изпълнението на самото строителство. Обектът е голям. Залагат се параметри около 50 хил. кв.м разгъната площ.“, посочи Магдалинчев. Той допълни, че се надяват средства да дойдат от държавния бюджет.