Определиха най-добрите методи за борба със стреса

Проучване на британски изследователи определи четирите най-ефективни метода в борбата срещу стреса. Според учените четири дейности могат да ви освободят от напрежението.

25-stres1

На първо място попада четенето на книга, като 68% от участниците в допитването са споделили, че четейки, се освобождават от стреса. Редица експерименти са доказали, че четенето, независимо от жанра на книгата, може да разтовари психиката ви от всички фактори, предизвикващи стрес. Книгите ни помагат да релаксираме ефективно, като бягаме от действителността и се оставяме изцяло на въображението. Четенето е и прекрасна възможност да се отпуснете 100%.
На второ място застава слушането на музика. 61% от участниците в допитването се доверяват на музиката, за да се освободят от стреса. Проучвания доказват, че музиката с бърз и отчетлив ритъм може да накара мозъчните вълни да резонират в синхрон с ритъма. По-бързият ритъм носи добра концентрация, а по-бавният – спокойствие. Вече е доказан фактът, че поп-рок музиката е изградена въз основа на въздействието на определени инфразвукови честоти. Те принуждават човек да танцува, дори да не желае. Също така рок музиката активизира сексуалната енергия и пробужда животинските инстинкти.
На трето място в най-ефективните методи за борба със стреса според британското проучване е среща на кафе или чай с приятели, като този метод е посочен от 54% от анкетираните. Според проучването трябва да се срещате с приятелите си поне веднъж седмично, за да споделите проблемите си и да се разтоварите. Срещите с приятели действат като антидепресант, тъй като с тях можем да споделим проблемите си, а те да ни разсеят и да ни накарат да се чувстваме по-добре.
На четвърто място в класацията застава разходката на чист въздух. Тя е предпочитан метод за борба срещу стреса за 42% от британците. Според изследванията човек трябва да се разхожда поне 70 минути на ден, освен за да е физически здрав, и за да свали напрежението, натрупано през работния ден.

Ezine.bg