Оперативен щаб във ВВМУ следи падането на китайски сателит

Оперативен щаб в планетариума на Военноморското училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна следи падането на китайския сателит „Тянгун-1“, който излезе извън контрола на Китайското национално космическо управление. Почти нулева е вероятността той да падне на наша територия, а вероятността това да се случи над Варна пък е извън сценария.
Това заяви за Varna24.bg Кап. Калин Калинов, зам.-началник по учебната част в Морско училище. Той увери категорично, че няма опасност за хората, но наблюденията, които се правят при тях са добър повод да се провери готовността на всички служби за действия при подобни ситуации.
Според най-новите информации изстреляният през 2011 година спътник, чието име в превод означава „небесен дворец“, увеличава скоростта си и скоро може да се разбие в Земята. Китайските власти признаха, че са изгубили контрол над „двореца“ и са предупредили ООН, че през следващите месеци до април 2018 г. може да се стигне до сблъсък със Земята.
Експертите твърдят, че по-голямата част от космическия модул ще изгори в атмосферата, още повече, че теглото на този спътник – 8.5 тона, не е толкова голямо, в сравнение с други „изтървани“ станции. За едно денонощие сателитът изпълнява 16 траектории. Въпросът къде ще падне и кога ще падне, засега няма точен отговор, коментира кап. Калинов.