Опашки се извиха пред храмовете на Цветница

 

Опашки от стотици вярващи се извиват пред храмовете във Варна на Цветница. Големият християнски празник накара много варненци да си припомнят вярата си и да отидат на църква в неделя. Най-дълга естествено беше опашката пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“, където църковният ритуал за празника беше отслужен лично от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Пред катедралата бяха най-много и продавачите на цветя и върбови клонки, характерни за празника.

 
Доста хора обаче имаше и в другите известни храмове във Варна – „Св. Петка“, „Св. Атанасий“ и моряшкия храм „Св. Николай“. На Цветница варненци от всички възрасти напълниха и най-старата черква на града, изградена през 1602 г. и наричана с почит и любов „Малката Света Богородица“.

Митрополит Йоан срази с думите си прочул се варненец

 

„Този човек е егоист, неговото поведение не е християнско!“, тези думи каза пред стотици вярващи в катедралния храм във Варна митрополит Йоан в края на проповедта си на Цветница. Тежките думи на владиката бяха по отношение на ексцентричния варненски общественик Росен Марков, а поводът им е негов пореден протест.
Този път Марков, който преди два месеца се опита да се запали пред община Варна по повод несъгласие с дейността на общинска фирма, е решил да настоява с гладна стачка за строежа на нов храм. Варненският и Великопреславски митрополит подчерта, че каквото и строителство на черква да се предприеме, то ще бъде в сътрудничество с общинските и държавни институции, с който вечният протестиращ се „бори“. „Този човек остава добре дошъл в храма като християнин, но действията му са обидни“, каза още митрополит Йоан.

Фото Веселин Златков