Омбудсманът подкрепи фондация за борба с рака

 

Омбудсманът Мая Манолова бе гост на фондацията „Една от 8” на Нана Гладуиш в УМБАЛ „Света Марина” във Варна. Събитието беше съпроводено с акция в която лекари, които са били диагностицирани с рак на гърдата, приемаха болни жени от Варна в розов кемпер, за да им окажат своята съпричастност.
„Това е нашият пореден проект – казва се “Сърдечни приятелки” и има за цел да изнесе дейността на фондацията от София, засега в 25 града на страната. Това, което правим в момента, е, защото сме убедени, че жените имат нужда не само в София, както казах, но и в цялата страна, да говорят за това, през което минават по време на лечение и такива, които са приключили лечение. Имат много въпроси, на които невинаги намират отговор в болниците, за съжаление, без да обидя никого”, заяви представителят на фондацията г-жа Николова, до която беше и сътрудникът Дияна Гунева.
Тя разкри, че в момента раздават брошури на различни теми, като всичко в тях е свързано с лечението – за химиотерапията, затова как да си разчетат епикризата, защото много жени не знаят нищо за характеристиката на самото заболяване, а са длъжни да знаят какво да кажат на детето си.
Мая Манолова заяви, че е във Варна, за да подкрепи битката на “Една от 8” с рака на гърдата.
„Респектирана съм от това, което правят, защото те са избрали най-трудната част от тази битка – да вдъхват кураж, сили, увереност и смелост на жените с рак. Знам какво е да чуеш диагнозата и ужасът, през който минаваш, поне първоначално. Така че е изключително важно да срещнеш подкрепа не само на близки, но и на хора, които вече са минали през болестта. Затова аз мисля, че за рака трябва да се говори открито, че трябва да спасим хората, които страдат от тази болест, даже от стигмата за това, че са болни. Част от тях изобщо се притесняват да го споделят, да го кажат. След дълго колебание, дълго време, аз също приех, че трябва да говоря за това, защото то е важно за всички жени, които се борят с болестта. Даже по себе си мога да кажа колко въздействащо ми беше всичко, което каза и направи Нана Гладуиш през последните седмици. Аз не я познавам лично, но съм наистина впечатлена. Огромен респект към нея, стискам й палци. Тя има достатъчно сили, достатъчно кураж, но може би просто трябва да й пожелаем късмет и Господ да е с нея. Аз съм готова да се включа в организирането на прегледи, по възможност безплатни, разбира се, максимален брой жени да минат през тази профилактика.
Всъщност аз имам история с подобни прегледи. В края на 2014-та организирах безплатни в Кюстендил за работнички, основно от шивашкия бранш, минаха около 1000 жени в продължение на няколко седмици. И всеки път лекарите, които правеха прегледите ме питаха дали аз съм се преглеждала скоро и няма ли да легна да ме прегледат. Тъй като имах тогава друга важна кампания, не го направих и когато по-късно след 6 месеца отидох на профилактика ми откриха диагнозата, първото, което ми тежеше и ме хвърляше в ужас, беше именно фактът, че не се прегледах тогава. Не намерих 10 минути, а бях там през цялото време. Така че е изключително важно да говорим на жените, които са далеч от болестта, че тези 10 минути, които могат да отделят за профилактичен преглед, могат да им спасят живота. Готова съм да го правим. Разбира се, трябва да се осигури качество, добра техника, защото не добрият преглед може да навреди, вместо да помогне, тоест би успокоил една жена, че всичко е наред, но тя всъщност има проблем”, каза Манолова.