Общинското ДКЦ 1 отказа да ваксинира непълнолетни срещу COVID-19

„В имунизационния кабинет на Градска болница (ДКЦ 1 „Св. Клементина“) ми отказаха ваксина за децата – 16 и 15-годишни. Без обяснения“, с този сигнал се обърна към редакцията ни майка от Варна. Тя разказа, че след като изрично е поискала децата ѝ да получат имунизация срещу COVID-19, управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов лично е забранил.

„Дежурната лекарка опита първо да ме изгони с весел жест в посока към вратата, но като поисках да говоря с управителя, само му звънна пред мен и той забрани. Не пожела да разговаря с мен“, разказа Мирослава Попова-Кирова.

Варненката била посъветвана да отиде в РЗИ, където ваксинирали децата над 12 и под 18 годишна възраст. Защо обаче това не може да стане в центъра в общинското ДКЦ, не е ясно. Ще припомним, че Министерството на здравеопазването излезе с официална съобщение, че от 3 юни децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech.

„Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие“, е казано в съобщението, което всеки може да прочете на сайта на МЗ.

В телефонен разговор управителят на ДКЦ 1 „Св. Клементина“ д-р Иван Иванов потвърди, че в имунизационния център в здравното заведение не се ваксинират лица под 18 години. „Въздържаме се, нали преди време имаше разпореждане да се въздържаме“, това коментира той. Д-р Иванов обаче не успя да обясни пред наш репортер от кого е наложена забраната – от него самия или от РЗИ – Варна.

В крайна сметка, след като варненката заявила, че ще подаде оплакване, тя била упътена от общинското ДКЦ към РЗИ, където ваксинирали и непълнолетни. Когато тя коментирала с представители на инспекцията случая, те били много учудени защо в ДКЦ 1 е отказана имунизация.