Общински съветници предупреждават: Още не сме готови за Eвропейска младежка столица

Евгения Иванова

В края на 2014 г. Варна спечели титлата „Европейска младежка столица“. Това е приз, който носи голяма гордост на града. Младежите в морската столица са над 100 000, като около 35 000 са учениците и още 40 000 студентите. За образование и младежки дейности община Варна е отделила най-голям бюджет.
Въпреки това Варна не е готова за европейска столица на младежта, стана ясно при представянето на проекта пред общинските съветници. Според тях до момента не са направени достатъчно действия по подготовката, а остават едва 10 месеца, които са изключително малко. Те заявиха, че липсва яснота, прозрачност и действия от страна на екипа, работил по кандидатурата.
„Текстът в презентацията е неразбираем и труден за четене. Пълен е с чуждици, тавтология, тромав и неясен. Трябва да е на чист прост език, за да може всеки гражданин да разбере какво се случва“, заяви общинският съветник Стен Лазаров.
До момента бордът на сдружението дори няма сграда, в която да провежда срещите си. Членове на управителния съвет са Мая Донева – представител на екипа, подготвил кандидатурата, Димитър Василев – председател на сдружение с нестопанска цел „Български бизнес форуми”, Здравко Василев – председател и основател на велоклуб „Устрем”, Мирчо Христов – представител на Национален младежки форум, Гергана Джикова – член на сдружение „Варненски младежки фестивал”, Дияна Благоева – представител на Български червен кръст.
Пректобюджетът, който те представиха на местната власт, е сформиран на база прогнозни суми. За проекта се предвижда да бъдат отделени 4,9 млн. евро. 43% от тях ще бъдат осигурени от община Варна, а другите 57% ще се набавят чрез европейски програми, частно финансиране и продажба на билети. Очаква се възвращаемостта на инвестицията да е 1:5, обясни Биляна Раева, представител на общината в Брюксел. Това обаче също е прогноза, на база примера на другите държави.
„След като смятате толкова голяма част да дойдат от чуждо финансиране, трябваше вече да сте започнали действия по набирането им. Всички знаем колко бавен е процесът по кандидатстване за европроекти, документацията по него и одобряването ми, а остават едва 10 месеца“, заяви общинският съветник Марица Гърдева, като се обърна към екипа, подготвил проекта.
„Парите ще бъдат отпуснати от общината и не ме притеснява това, че все още не е ясно за какво ще отидат, защото контролът от местната власт ще бъде голям. Притеснява ме това, че остават само 10 месеца, а подготовка липсва. На града ни е дадена прекрасна възможност и трябва да се възползваме от нея“, заяви още тя.
Тъй като това е голяма отговорност и каузата наистина е добра, местната власт реши всеки месец да се среща с представителите на младежките организации, за да се обсъждат напредъка и възникналите евентуални проблеми.
Общината чака одобрение от просветното министерство да получи сградата на Гимназията по сградостроителство „Колю Фичето“, която да превърне в Център за личностно развитие на младежта.

7 - Mladazhka stolica

Студентите остават в изолация

Представители на Студентски съвети изказаха своето притеснение, че студентите остават изолирани от събитията около проекта за Европейска младежка столица.
„За мен лично в процеса за избор на управителен съвет бяха направени редица нарушения и това поставя легитимността на цялото сдружение. В рамките на учредителното събрание с процедурни хватки бяха изолирани представителите на студентската общност. Въпреки това националното представителство на студентските съвети беше там с нужните документи, за да ги представлява. Интересното беше, че при избора на управителния съвет не бяха включени студентите в града, които са 35 000 и са движеща сила, а законните представители са студентските съвети, както е записано в закона, така че не може да бъде поставяно под въпрос дали могат да участват или не.
Основният мотив, че не можем да бъдем част от проекта, беше, че не сме регистрирани в закона за юридическите лица с нестопанска цел“, заяви Марин Ников, бивш председател на Студентски съвет.
Според Димитър Василев, член на управителния съвет, това не е така, защото сдружението подпомага и организации като AISEC, JCI, които са насочени към студенти.

Нещата все пак може и да се случат

Община Варна ще бъде звеното, което ще обединява всички добри идеи. След регистрацията на Сдружение „Варна младежка европейска столица“ ще стартира мащабна атрактивна рекламна кампания. Това е една титла, която трябва да се превърне в кауза на града.
Поне 30% ръст се очаква в приходите за хотели и заведения. Още през 2016 година се очаква Варна да стане център на повечето от европейските младежки събития. През 2017 година ще бъде изпълнен най-мащабният инфраструктурен проект – създаването на Черноморски младежки център. Когато сдружението бъде регистрирано, ще започне и същинското приемане на проекти.
И все пак тези хубави прогнози са съчетани с притеснението на всички, че 10 месеца са изключително малко, и в момента трябваше да се започва подготовка по събитията, а не тепърва да се прави организация на задачите на екипа и да се търсят начини за набиране на средства.