Общинският съвет се подреди според политическите пазарлъци

Веселин Златков

22+4 прави 26. Това число, 26, е най-важното в местната политика на Варна. Това е броят на гласовете, които са необходими за приемането на едно решение на общинския съвет. Имаш ли тези гласове, имаш мнозинство в местния парламент, можеш да управляваш. Трябва да подчертаем, че за някои особено отговорни решения се изисква друг тип мнозинство – квалифицирано, наброяващо 2/3 от 51-членния ни общински съвет. Но имаш ли 26, ще събереш и 34 гласа, освен ако не си абсолютен лаик в политическите пазарлъци.
ГЕРБ събраха своите стабилни 26 гласа в новия общински съвет. Стабилното мнозинство бе скрепено от най-предания им партньор през годините – д-р Янко Станев. Само за месец, групата  на СДС (или по-точно СДП, защото под това име формацията се яви на местните избори) се удвои. Освен Янко и Валентин Станеви в нея вече влизат и бившият шеф на пристанището Божидар Чапаров, който напусна формацията на стария си началник, и министър Данаил Папазов, както и някогашния кмет на „Владиславово“ Добромир Джиков. Точно тези четирима съветници допълват мнозинството на монолитната група на ГЕРБ от 22-ма съветници до заветната бройка, която споменах в началото. Но към състава на мнозинството в новия общински съвет на Варна може да има и друг поглед.

Чие е това мнозинство все пак?

Не са малцина тези, които открито ще кажат, че и многолюдната група на ГЕРБ, и Чапаров, и Джиков всъщност допълват мнозинството на д-р Янко Станев. За никого не е тайна, че той винаги (или почти) успява да стане лидер на фракцията или организацията, от чието име се изявява. Изпълнената му с резки обрати политическа кариера свидетелства, че той има способността да доминира, особено сред съюзниците си. Според едни това е просто талант, според други – нещо различно, но пък вторите не разполагат с неоспорими доказателства, които съдът би приел.
При всички случаи, така получената конфигурация на общинския съвет показва всякаква липса на желание за промяна в управлението на Варна. Статуквото на комбинацията ГЕРБ + Янко Станев и съветниците около него явно харесва на голямата управляваща партия. Пък и защо не? След като управляваха така предния мандат, подкрепата за тях се увеличи и след последните избори те разполагат с още повече съветници. А и всички знаят, че по-добре да слушат д-р Станев, отколкото да се опитват да му се противопоставят, защото той е пословично известен с това, че „не си оставя магарето в калта“.
Естествено, част от варненци, особено тези, които са гласували за Чапаров или Джиков, сега седят и се чудят на това, което се случва. Убеден съм, че и част от избирателите на ГЕРБ се ядосват точно на този избор на  партньор. Уви, вече нищо не може да се направи. Макар от години да се говори за въвеждането на процедура, по която да могат да се отзовават  избраниците, които се „пребоядисват“ и се озовават далеч не там, където са ги пратили избирателите, такава не съществува. Всичко си остава на съвестта и морала на съветниците.

Председателският съвет се сви до шеф и тричленка

Второто заседание на общинския съвет във Варна потвърди големите опасения, които плъзнаха из варненската общественост още преди изборите. Става въпрос за момента, в който се разбраха кои са кандидатите в листите за общински съветници и всички с притеснение установиха, че хората в тях нямат някакви особени качества и тежест в очите на гражданите. При това един и същ проблем – дефицитът на кадри – лъсна при почти всички партии.
След тази сесия проблемът вече не е на привържениците и членовете на различните партии, а на всички варненци, които трябва да очакват важните решения за града да се вземат от същите тези хора, които тепърва ще градят своя авторитет или пък ще го сринат окончателно. Началото на реалната им работа в съвета обаче по-скоро ги повежда по втория път.

4-5 - 2
Разпределението на шефските постове в комисиите между ГЕРБ и съюзниците им мина изключително гладко. Това е сигурен знак, че договорките, останали скрити за избирателите, са направени предварително. Каква точно е цената на това съгласие, ще видим тепърва.
Заместник-председателите на местния ни парламент през този мандат ще бъдат трима, поне засега. Това са Лидия Маринова от ГЕРБ, Светлан Златев от коалицията „Реформатори и патриоти“ и Янко Станев от „Експерти и граждани и СДС“.
Опозицията в общинския съвет, състояща се основно от БСП, изгледа малко безучастно структурирането на новата местна власт на Варна. Лидерът на социалистите Борислав Гуцанов не се стърпя единствено когато Добромир Джиков беше предложен за шеф на комисията по транспорт. Той стана и директно заяви, че е глупаво да не се използва присъствието в съвета на  бившия транспортен министър Данаил Папазов. С ясното съзнание, че предложението му няма да мине, Гуцанов номинира Папазов за шеф на транспортната комисия. По една или друга причина, бившият министър предпочете сам да си направи отвод.
Колкото до липсата на представител на опозицията в ръководството на съвета, Борислав Гуцанов коментира пред „Дарик“: „Управляващите от партия ГЕРБ не считат, че опозицията има място в местния парламент, което е странно, тъй като дори и в Народното събрание опозицията има свое място в Председателския съвет и като зам.-председатели. Но по този начин са преценили, ние няма какво да направим. Като гледам БСП и двамата колеги кап. Папазов и Стен Лазаров, оставаме в опозиция. Виждам, че Земеделците също още не са се определили по кой път ще хванат, докато ДПС явно са с управляващите от ГЕРБ“.

За реформаторите и патриотите останаха временните комисии

В балансирането на политическата договорка около стабилността на новото мнозинство в  Общински съвет – Варна, в употреба влязоха и временните комисии. Два от председателските постове бяха дадени не групата „Реформатори и патриоти“. Кирил Георгиев, който е специалист по двигатели с вътрешно горене, ще ръководи комисията „Опазване и възпроизводство на околната среда“, а Григор Григоров – „Борба с корупцията“.
Комисията, която се занимава с правилника за работа на местния ни парламент, ще се ръководи вече от Костадин Костадинов от патриотичната коалиция „Варна – „Атака“, „Нова сила“ и „Възраждане“.
ГЕРБ обаче запазиха за свой представител шефския пост във временната комисия „Структури и общинска администрация“, която определя щата на работещите за общината. Неин председател стана Милена Димова.