Общинският съвет изрови от нафталина проект за местен омбудсман

Проект на групата на ГЕРБ в Общински съвет Варна отпреди 3 години се оказа отново актуален за местния парламент. Съветниците ще разгледат отново предложението за правилник за дейността на обществения посредник, или казано с други думи, местния омбудсман в морския град.
Същото предложение, изготвено от тогавашния общински съветник, а сега евродепутат Емил Радев, беше отхвърлено през 2013-а. Причината беше споделеното тогава от мнозинството варненски избраници мнение, че правилника не е достатъчно добре подготвен и трябва да бъде обсъден и прецизиран допълнително. Това така и не се случи, а по-паметливите помнят, че Емил Радев, който впоследствие стана един от основните законотворци на ГЕРБ в Народното събрание, прие провала на правилника като голямо лично разочарование.
Сега групата  на ГЕРБ във Варна готви своеобразна реабилитация на може би най-изтъкнатия си представител. Явно за тях това е съвършен проект, който няма смисъл да бъде актуализиран, както по същество, така дори и формално. Комисията по правилника на Общински съвет – Варна, ще разгледа предложението, което е направено при предишния състав на местния парламент и тогава е внесено от общинските съветници Иван Портних, Павел Христов и Тодор Балабанов.
От това трио единствено Балабанов е още в съвета и е негов председател. Както е добре известно, Портних е кмет на Варна, а Павел Христов – депутат. Съветниците смятат да обсъдят и още един проект за правилник за омбудсман на Варна, внесен от Миглен Тодоров, който беше общински съветник миналия мандат.