Общинският съвет е твърдо против референдум за Морската градина

Екип на „Народно дело Седмицата“

Извънредно заседание на Общински съвет – Варна, дава начало на политическата седмица в града, а дневният ред на сесията е само от една точка и тя е окончателно вземане на решение по предложението за провеждане на референдум за бъдещето на любимия парк на варненци. Изходът от гласуването на избраниците в зала „Пленарна“ обаче този път е предварително ясен – допитване няма да има. Въпреки това местният парламент трябва да се събере, защото това налага решение на Върховния административен съд по дело, започнало още през бурната за Варна 2013-а. По негова сила внесеното искане за местен референдум за Морската градина и Крайбрежната алея, придружено с мащабна подписката, трябва да бъде обсъдено и прието или отхвърлено от съветниците. Какво мислят те по въпроса, е ясно още от миналата седмица.
Казусът за референдума за Морската градина бе обсъден на безпрецедентно до момента съвместно заседание на всички постоянни комисии към Общински съвет – Варна, в Юнашкия салон. Съветниците подкрепиха решението на Върховния административен съд, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, необходими за насрочване на допитването. Другият им аргумент срещу предложението е незаконосъобразността на зададените въпроси.
Според съветниците въпросите за допитването: „Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?“ и „Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?“, са незаконосъобразни. Те не са от компетентността на Общинския съвет, тъй като се уреждат със Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, съответно местният парламент не може да се произнесе по тях. Другият аргумент за отказа беше, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, за които е изчислено, че трябва да бъдат 15 185 (1/20 от имащите право на глас в общината). Те са с 331 по-малко от необходимите, това е установила проверката на компетентния орган – Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).


Юлиян Чолаков, председател на Инициативния комитет, от който поискаха произвеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на град Варна, заяви, че е трудно събирането на гласове от гражданите на града по улиците, тъй като те се подписват и дават имената си, ЕГН-то и пълния си адрес.
От туристическия бранш пък скочиха срещу референдума, тъй като според тях изграждането на казина, хотели, заведения, балнео-лечебни центрове в Морската градина ще бъде от полза за туризма, като ще привлече още повече туристи и ще отвори работни места.
„Варна се развива с изключително бързи темпове, както виждаме. Това е добре както за гражданите на града, така и за туристите. Крайбрежната алея трябва да се развива, а не да бъде парк. Тя трябва да привлича туристи и гости, по нея да има заведения, центрове за рехабилитация, яхтено пристанище, да пристигат круизни кораби, да има препитание за младите хора. По цял свят крайбрежните алеи са превърнати в атрактивни туристически зони“, заяви председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев.
На заседанието се чуха още няколко категорични мнения против референдума. Мартин Стоянов, председател на варненски спортен клуб и бивш кандидат за кмет на града на изборите през 2011-а от формацията „Нова Европа“, заяви, че откакто Морската градина се развива по този начин и скатът е укрепен, децата могат да спортуват нормално.

„Повечето от децата карат колелета и сега спокойно обикалят Морската градина. За мен като треньор е много важно децата да са здрави, да спортуват, да има къде да го правят. Във Варна съм се родил, живея в този град. Майка ми изкара почти целия си живот в метеорологичната станция. Нямаше кой да ме гледа през деня, живеех буквално там. Скатът буквално всяка година се местеше с по 50 м и всички се чудеха кога трябва да си местят апаратурата и какво ще стане със сградата. В момента не е така! Ако на някой наистина му пука за Морската градина и е зелен, трябва да иска всичко това да се запази“, беше неговото мнение, цитирано от „Черно море“.
Лидерът на Градския съвет на БСП Борислав Гуцанов също сподели мнението, че не трябва да се мисли за референдум за Морската градина. „В историческата част на Морската градина не трябва да има строителство, но спиране на укрепването на ската, ограничаване развитието на икономиката и туризма е абсурдно. Други държави правят изкуствени острови, а ние имаме готова територия! Неразумно е обсъждането на подобен казус. Всеки, който милее за Варна и страната, няма как да подкрепи референдум за Морската градина“, заяви Гуцанов.
Междувременно, инициаторите на референдума и привържениците на идеята за провеждането му имаха възможност 5 години по-късно отново да обяснят доводите си. „Това, което искаме ние, е просто да ни се даде възможност да си кажем своето мнение“, заяви Милена Пехливанова, която е и една от активните участнички в продължаващите и във Варна протести в защита на национален парк „Пирин“ в ефира на Нова телевизия. В същото предаване Полина Ставрева, представител на организацията „Варна диша“, пък постави под съмнение възможността на ГРАО да осъществи проверката, която е показала, че внесените подписи не са достатъчно.