Община и екоинспектори спорят за ветрогенератор

Жителка на район „Владислав Варненчик“ във Варна се обърна към „Народно дело Седмицата“, за да сподели безизходицата, в която е попаднала, докато търси начин как да си възстанови нормалния спокоен живот. Той бил нарушен от неин съсед по имот в местността с вили и къщи над „Алати“. Това станало след монтирането на ветрогенератор в двора му.
Нашата читателка разказа, че съоръжението за екологичен ток било доста шумно. Оказало се обаче, че отстоянието в съседния двор е спазено и нищо не може да се направи. Тя се обърнала първо към РЗИ, но служителите й обяснили, че това не е работа на здравните, а на екоинспекторите. След сигнал от РИОСВ направили замервания и установили, че шумът от „перката“ надвишава допустимото. Обнадеждена, жената се обърнала към кметството на район „Владислав Варненчик“.
Общинските служители обаче предприели ново замерване, вътре в къщата на оплакващата се варненка. При затворени прозорци, както трябва да се мери шумът по тяхната методика, децибелите се оказали малко под нормата. Така станало ясно, че те няма какво да направят.
Недоволната жена коментира, че за нея проблемът си съществува, независимо какво казват от кметството. Тя разказа пред „Петел“ ходенето си по институции със силно разочарование от районното кметство във „Владиславово“, защото според нея то не работи за гражданите, а срещу техния интерес, просто защото така е по-лесно.