Общината се оплете в казус със синята зона и изнерви гражданите

От бързане и безхаберие

Пускането първи юли на новия етап от синята зона във Варна се очакваше с надежда от гражданите. На втория ден от нейната работа, положителните ефекти вече се виждат – по-малко безразборно спрени коли, по-спокойно движение. Но, уви… Не навсякъде положението в новата синя зона е „розово“. Има казуси, при които въвеждането ѝ предизвиква истински гняв във варненци.

Пример за това с голям брой снимки дава Мартин Бараков. Той е заснел истински лунен пейзаж от дупки буквално на метри от сградата на Община Варна. За паркиране в кратерите вече трябва да се плаща. Но това далеч не е единственото, което ядосва варненеца. Ето какво пише той:

На първо време, благодаря на свързаните лица в администрацията и управлението на град Варна, които са толкова варненци, че нарекоха райони около Община Варна, около Катедрарен храм-паметник „Свето Успение Богородично“, около Икономически Университет – Варна, Около Археологически музей и пр. – „Широк Център“.

Относно снимковия материал – намира се в непосредствена близост до сградата на Община Варна, а именно междублоковото пространство пред входовете на жилищен блок с адрес бул. „Осми Приморски полк“ номер 55.

Ето и два елементарни проблема, като те не свършват до тук:

1.ДУПКИТЕ !

2. Спрямо знака, който доскоро бе покрит с найлон, вече сме част от платено паркиране – живущите не получихме абсолютно никаква индикация за което. Нито се ремонтира междублоковото пространство, нито СЕ НАЧЕРТА.

Моля, премахнете знака за платено паркиране, докато не се регулират места за паркиране!

Petel.bg публикува сигналът на гражданина и само ден след това по него бяха взети мерки. Оказва се, че от общината са решили да действат бързо. Но уви, така са създали… още по-голям хаос! Какво точно се е случило след публикацията? От общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ са минали и са премахнали знаците за платено паркиране. Един вид – „няма знак, няма проблем!“

Да, обаче проблем има, защото живеещите вече са платили, за да могат да паркират пред домовете си. И какво следва от това? Следват мъгляви и неособено смислени обяснения на гражданите, които си търсят правото, за което вече са платили на институцията, чиято единствена цел е да работи в техен интерес.

Това разказва Диана Василева, която се е опитала да изясни положението с „Общински паркинги и синя зона“. Ето нейният разказ:

Бих искала да Ви сигнализирам за поредния казус Синя зона“. Става въпрос за отсечката зад блоковете на бул. Осми Приморски полк №65-69.Беше обявена, че влиза в обхвата на Синя зона.

Живущите си заплатихме абонамент за зоната!

Но вчера след оплакване на друг гражданин за дупките в района, са решили да премахнат табелите за зона!?!

Свързах се с Общинско Предприятие „Общински паркинги и синя зона“.

На въпроса: Синя зона ли е пространството?

Отговор: Синя зона е, но нямало да се таксува докато не се асфалтира!

Въпрос: Кога ще се асфалтира?

Отговор: Не знаем!!!

Въпрос: Какво правим с платения абонамент?

Отговор: Ми… паркирайте си в останалата част на зона 8!

Според тях трябва да паркирам през няколко улици за да си използвам Синята Зона. А, пред дома ни хората си паркират безплатно! Ако има място…

Моля Ви, да съдействате за отговор от компетентните органи! Явно ние обикновените граждани не сме важни! Кога ще направят необходимото, за да пуснат зоната и при нас? Ние сме си заплатили. Коректни сме. Очакваме същото и от тях!

Не е правилно да асфалтират и подготвят ЗОНИ 5 и 6 , преди да са приключили с 8,9 и 10- който вече са заплатени!!!“

Случаят поражда много въпроси. На първо място, защо общината не действа по нормалния начин – първо да ремонтира улиците, после да постави маркировката и да си спести неудобните въпроси от страна на гражданите? Дори и водени от това леко изкривено мислене, хората в администрацията могат да избегнат проблемите, които в крайна сметка са за всички граждани. Граждани, чиито интереси общината трябва да защитава. В случая обаче, заради очевидната липса на организация и странната убеденост, че може „да мине метър“ тук и там, местната власт си създава проблеми с недоволството на две групи граждани. И по-важното – създава на тези варненци проблеми, вместо да ги решава.

фото: Мартин Бараков