Общината изоставя идеята последната ни подводница да е музей

Веселин Златков

Според община Варна, превръщането на последната българска подводница „Слава“ в музей, за което се говори от десет години, е „неясна, но скъпа цел“, която „не е от обществено значение“. Това разкриха от Съюза на подводничарите в България за „Народно дело Седмицата“.
Цитираните изрази са от писмо на зам.-кмета на Варна Коста Базитов от месец март. То идва до организацията на подводничарите, след като в края на януари от Министерски съвет информират организацията, че общината е взела решение да върне дарената преди години подводна лодка на държавата. Военните моряци са изключително против това, защото това ще означава само едно – последната запазена част от историята на подводния ни флот ще бъде продадена и нарязана за скрап, най-вероятно в Турция.
Другите доводи общината да се откаже от идеята да направи от „Слава“ атрактивен музей са, че нейната дирекция „Култура“ нямала квалифицирани кадри да осъществят 10-годишната идея. Освен това идеята за отпускане на средства за целта в общинския бюджет била отхвърлена, което показвало обществената нагласа. „Това са йезуитски доводи“, коментира за „Народно дело Седмицата“ Павел Димитров, секретар-координатор на Управителния съвет на Съюза на подводничарите.


„Народно дело Седмицата“ припомня, че един от основните радетели за идеята е лидерът на БСП – Варна, Борислав Гуцанов, който от самото начало настоява за запазването на подводницата пред държавните и местни институции. На практика негова е главната заслуга за това „Слава“ да стане общинска собственост. През 2016-а той постави искането за осигуряване в местния бюджет на 500 хил. лева за стартирането на превръщането ѝ в музей. Идеята беше отхвърлена от управляващото мнозинство на ГЕРБ на чисто политическа основа, като при това никой не е заявявал, че подобен музей е излишен на Варна. Същият дебат между Гуцанов и лидера на групата съветници на ГЕРБ Марица Гърдева се води отново наскоро на заседание на Общинския съвет. Там също не е ставало открито въпрос подводницата да бъде върната на държавата и обречена на унищожение, а за това да се търсят начини за превръщането ѝ в музей с активното участие на Съюза на подводничарите. Сега обаче администрацията на кмета Иван Портних се опитва да обясни на организацията, че след като варненци са дали местната власт в ръцете на ГЕРБ, а техните съветници не желаят да приемат предложение, идващо от опозицията, значи подводница-музей е неудачна идея.
Той допълни, че в края на миналата година са проведени няколко срещи с участието на Българската морска камара и местната власт във Варна, на които идеята „Слава“ най-сетне да бъде превърната в музей се е обсъждала като актуална и полезна за града. Преди година пък темата беше част от разговорите на кмета Иван Портних с курсантите от Висшето военноморско училище.
В петък на своето Общо събрание Съюзът на подводничарите е взел решение да продължи борбата за превръщането на подводницата „Слава“ в музей. Обсъждани са различни варианти, от започването на подписка до ефективен протест пред общината.
„Във Варна живеят над 60 хил. офицери и сержанти от запаса, не вярвам някой от тях да не е съгласен да бъде запазена тази част от военноморската история на България като музей. В Черна гора, която е страна с по-малко от 700 хил. души население, има 2 подводници, превърнати в музей. Билетът за вход е 5 евро и се радват на голяма посещаемост. В света има над 100 подводници, превърнати в музеи, в САЩ има дори руска подводна лодка, която е превърната в атракция за посетители“, разказа Павел Димитров от Съюза на подводничарите.
Той допълни, че в организацията има много ветерани, които могат със знанията си и уменията си да приведат „Слава“ във възможно най-добрия ѝ вид, за да привлече посетители. При това те биха направили това напълно безплатно и доброволно.
Къде да бъде разположена подводницата, все още е обект на дебат. Българските подводничари обаче имат идея и дори са направили визуализация колко внушително би изглеждала тя като част от отворената обществена зона на пристанище Варна-изток. За новото любимо място за разходки във Варна постоянно се говори, че е повече от територия за заведения, но реално общината не е направила много, за да докаже това.

Фото: submariners-bg.com, БНР