Общината изгони шефа на АГ болница, без да го изслуша

Причината за отстраняването са административни нарушения, които звучат абсурдно
Д-р Радослав Минков се връща отново в Германия, откъдето се върна, и се чувства щастлив

Веселин Златков

Преди няколко години във Варна се случи нещо необичайно, което ни накара да вярваме в бъдещето на България. Наш лекар, получил отлична реализация в Германия, се завърна, за да оглави местната АГ болница. Общинското здравно заведение тогава беше в тежко състояние, работеше на загуба и в дългове.
Пристигането на д-р Радослав Минков като управител във варненската АГ болница не беше просто добро кадрово решение. То беше и лъч надежда за нещо много по-важно.
Американската мечта е да започнеш от нулата и със собствени усилия и талант да изградиш бизнес, да осигуриш семейството си, да се прочуеш.
Българската мечта е по-друга. Тя е преди всичко да се върнат в страната ни онези наши сънародници, които са успели да получат признание и реализация в чужбина. Да се върнат тук, да работят в страната си, за народа си, за града си.
Доскоро изглеждаше, че връщането на д-р Минков е пример за реализацията на тази мечта. Варненската АГ болница излезе от тежкото си състояние. В последните години тя работи дори на печалба. При това при същите условия, при които са поставени всички останали, с тежестта на всички проблеми на здравната ни система.
Миналата седмица обаче местните политици на Варна, получили доверието на гражданите на последните избори, решиха, че д-р Радослав Минков е почнал да им пречи. И го уволниха.
Защо? Това така и не стана ясно на сесията, на която беше взето това решение. Разбра се само, че одитен доклад отразява някакви нарушения, които никой не назова съвсем ясно, вероятно за да не се разбере чия точно е вината за тях и доколко са сериозни.
Управителят на АГ болницата във Варна дори не получи възможност нито да се защити, нито дори да обясни за какво става въпрос. Той просто беше освободен.

4 - 5 - AG -tema2

Престоят на доктора във Варна завърши с обида

„Отивам си обиден, огорчен. През тези години загубих много неща – здраве, нерви и пари, които можех да спечеля, ако не бях тук. Още миналата година можех да си тръгна, но останах, защото исках да довърша отчетите си и да не създавам проблеми на болницата. Искам само всичко да приключи, не обвинявам никого. За мен сега е важно просто това да свърши и да замина спокойно за Германия. Имам покана да работя там още от декември, стартовата ми заплата ще е 7000 евро“, каза за „Народно дело Седмицата“ д-р Радослав Минков.
По-късно, на пресконференция, той уточни, че ще живее в малко градче край Ерфурт. Парите, които ще получава, са в пъти повече от заплатата на общинско здравно заведение, пък било то и в град като Варна.
По повод освобождаването си той коментира също, че в последните години е проверяван от всички възможни контролни органи, дори и от Икономическа полиция. Резултатите от тези проверки са, че нарушения няма, в някои случаи оценките са отлични. Повечето от тях не са рутинни, а предизвикани, в това число и от принципала – община Варна.
„Не съм пестил упреците си към тези, които са пречели на работата на АГ болница“, заяви
д-р Минков. По негово мнение точно в това се състои проблемът. Според вече бившия управител, освобождаването му е безпрецедентно.
Той даде следния пример: За да отстрани една от нередностите, в които е обвинен, той потърсил съдействие от Общински съвет – Варна. Отговори ли му, че той може да се реши, но затова трябва да се промени една от местните наредби. Това обаче така и не се случило. В крайна сметка се стига до там, че лекарят, който огорчен ще си тръгне от България, носи отговорност за  нещо, което други трябва да свършат. При това точно тези, които го изгониха.

Спазването на общинските изисквания –  опасно за пациентите

Причината управителят на АГ болница да бъда отстранен от поста е липсата на обществена поръчка за доставката на ток и вода. Това разкри самият д-р Радослав Минков на пресконференция. Както „Петел“ съобщи, той беше уволнен като шеф на общинското здравно заведение на сесията на местния парламент в сряда. Мотивите за това са констатирани административни нарушения и по-точно забавяне на обществени поръчки.
Пред медиите д-р Минков разясни за какво става въпрос. Според него, отношението на общинската проверка е било тенденциозно. Той не бил провел конкурси за доставка на ток и вода, защото така или иначе те не могат да доставяни от другиго, освен от ВиК и Енерго-Про.
По-лошото е обаче, че от управителя на АГ болницата във Варна е поискано да проведе обществени поръчки за доставка на кръв и за микробиологични изследвания. Тези дейности, пряко свързани с живота и здравето на родилките и бебетата, винаги са се подсигурявали от Кръвния център в града и съответните лаборатории на територията му.
„Попитах, ако кръвният център в Бургас даде цена на доставка на кръв с една стотинка по-ниска, с него ли трябва да сключа договор? От общината ми отговориха: „Да, ще съхранявате банките в камери.“ Ние нямаме това право. По същия начин можеха да ни накарат да чакаме микробиология от София. За това време една родилка може да умре от сепсис“, заяви д-р Минков.
Той каза също, че има поне четири случая напоследък, в които лично е участвал като лекар, в които пациентите е нямало да оцелеят, ако доставката на кръв е била уредена по начина, по който е искала община Варна.

Заплатите растат, въпреки обвиненията

Д-р Радослав Минков разказа пред медиите, че когато е поел управлението на  АГ болницата, всички общинари му обяснявали, че неговата работа е преди всичко да се грижи за основната й дейност, да работи за майките и новородените деца на Варна. Той обаче доказал, че може и да внесе ред във финансовото състояние, като това е доказано както от поредица проверки през годините. Основната причина за тях са сигнали, дошли от негови „доброжелатели“ в едни от синдикатите. Тяхната тежест по отношение на АГ болницата се  оказва много по-голяма, дори в сравнение със сходни ситуации в други общински здравни заведения.
Една от претенциите е, че заплатите не растат достатъчно. За петте години и половина, в които д-р Радослав Минков е управител на АГ болницата във Варна, те обаче са увеличени средно с 330 лв. Дружеството неизменно завършва годината на печалба. Срещу общинското здравно заведение не е водено нито едно съдебно дело. Единствената глоба, която е наложена на болницата, е от 200 лв., от пожарната за открит оголен кабел, призна д-р Минков.
Това означава много добра работа, особено на фона на други общински здравни заведения. Към тях обаче не само се гледа по-снизходително, те са поставени в по-изгодно положение и при осигуряването на техника от общината.

Местната власт помагала на други повече

АГ болница е получила общо три апарата, купени от община Варна. Д-р Минков изрази искрена благодарност за тази помощ, дошла в необходимия момент. Той обаче иска да се  знае, че други общински структури са галениците на властта.
„Другите общински болници получаваха повече. Хубаво е да се каже какво е дала общината, за да се знае кой е дал най-много от себе си“, коментира бившият управител.
На раздяла с АГ болница и Варна д-р Радослав Минков заяви, че се чувства щастлив от промяната. Негово лично мнение е, че българските лекари бъркат, като  остават на една  работа за дълго време. Европейските им колеги мислели по друг начин и за тях промяната винаги е значила нова възможност.
Бившият  вече управител коментира, че общината е направила много добър избор, като е назначила за негов наследник на поста доц. Емил Ковачев. Той ще управлява здравното заведение до провеждането на конкурс. В отговор на репортерски въпрос д-р Минков заяви: „Ако някой колега ме попита дали да участва в този конкурс, ще го посъветвам да се откаже, защото си вкарва таралеж в гащите.“
Извън казаното от него, си заслужава да дадем още един пример. Една от вечните „саги“ по отношение на АГ болница е нуждата от нов асансьор. Д-р Радослав Минков се бори за него с години, засипвайки общината с предложения. В крайна сметка, миналата година той постигна успех и получи за целта 100 хил. лв. Сумата обаче е недостатъчна и затова проблемът, който в крайна сметка се отразява не на друг, а на пациентите, още не е решен.
При друго искане, от общинското ДКЦ – Чайка, необходимите 33 600 лева за асансьор се отделят веднага и са в новия общински бюджет.
Сградата на ДКЦ „Чайка“ е на три етажа, но управителката й е съпруга на депутат от ГЕРБ.
Сградата на АГ болница е доста по-голяма и доста по-висока. Но проблемът с асансьора там явно не е толкова важен, поне според управляващите във Варна.