Общината започна изпълнението на проекти за над 87 млн. лв.

 

Община Варна започва изпълнението на три проекта на обща стойност над 87 милиона лева, съобщи в началото на предната седмица пред медиите зам.-кметът Пейчо Пейчев. Финансирането е по оперативна програма „Региони в растеж“.
Малко над 34 милиона лева ще бъдат вложени в естетизацията на градската среда. По този проект, който трябва да приключи до средата на 2019 г., ще бъдат възстановени зелени площи, изградени велосипедни маршрути, облагородени междублокови пространства и създадени нови зони за отдих и спорт. Част от средствата ще бъдат вложени в Морската градина, където е планирано да бъдат модернизирани Розариумът и Алпинеумът.
Над 16 милиона лева ще бъдат инвестирани по проекта за модернизация на образователната инфраструктура в града. Предвидено е да бъдат реконструирани 7 училища и 3 детски градини. В рамките на проекта учебните заведения ще станат достъпни за деца със специални потребности, ще бъдат облагородени дворовете и подобрени физкултурните салони.
Във втората фаза на програмата за интегриран градски транспорт в града ще бъдат вложени над 37 милиона лева. Планирано е до 2021 година да бъдат разширени и реконструирани няколко възлови булеварда и улици в града, както и да бъдат купени още 15 автобуса, пише novini.bg.
Машините трябва да са във Варна в началото на април. В рамките на проекта ще бъдат инсталирани интелигентни системи на светофарните уредби, които ще следят трафика и ще дават възможност за осигуряване на зелена вълна. Освен това ще бъдат изградени 25 интелигентни пешеходни пътеки, които ще дават светлинен сигнал, когато върху тях стъпи пешеходец.

Фото: Live.Varna.bg