Обществена поръчка под въпрос: Ще даде ли общината автопарка си на сервизи без база и специалисти?

Община Варна се готви да даде поддръжката на целия автопарк, който наброява 216 автомобили, микробуси и специализирани машини, на фирма, която дори и по документи не би трябвало да участва в обществената поръчки. Най-много точки след отварянето на  ценовите оферти събира дружество, която на практика няма своя база, а работи в подземен гараж на мол. Там част от общинските возила дори не могат да влязат, защото таванът е твърде нисък. За сметка на това обаче управителят на въпросния сервиз е активист на ГЕРБ, което явно дава „предимство“ в усвояването на 250 000 лева (без ДДС) за една година.

7 - Auto 2
За оформящия се сериозен скандал съобщи Веселин Кирилов – съдружник в „Ауто финес” ЕООД, които вече имат опит в поддръжката на общинския автопарк. „Участваме в конкурс за ремонт на всички автомобили на Общината. И досега изпълнявахме такава дейност. За жалост разбрахме, че две от фирмите, допуснати до конкурса, този път са представили документи, несъотносими към конкурса и твърде ниски цени за дейността в бази, които реално са незаконни за ремонт на автомобили. Тъй като част от фирмите не разполагат нито с квалифицирани работници, нито с база, в която да извършват ремонтите на 216-те МПС-та, предполагаме, че е възможно те да се правят „привидно” и само да се източват пари от общината“, казва той пред Интриги.бг.
Събралата най-много точки фирма е „Гранд Мобил” ООД, която работи на 6 паркоместа в подземния паркинг в един от моловете във Варна. Тя не разполага нито с тенекеджийски, нито с бояджийски цех, няма автомобил за пътна помощ, нито пък необходимия персонал от специалисти или изискваните сертификати по ISO. Всичко това обаче го има в конкурсните изисквания на общината. Вместо да бъде отстранена от обществената поръчка, тя е класирана първа с цената, която предлага за услугите си – 3,33 лв. на час. За сравнение –  средната цена на сервизните услуги във Варна е около 20 лв. на час.

7 - Auto1
На второ място, с цена 3,99 лв. на час, е класирана фирма „Дийома” ЕООД. Тя има два гаража в подблоково пространство. Всъщност, според Закона за устройство на територията автосервизи не могат да работят в жилищни сгради, но това явно не интересува община Варна. Чиновниците там си затварят очите и за „самоделната“ отбивка към сервиза (състоящ се само от две гаражни клетки, крайно недостатъчни според условията на  поръчката), която е означена с… гуми, поставени в нарушение на уличното платно.

7 - Auto 3
Възраженията на „Ауто финес” ЕООД и на друг участник в конкурса за очевидно нарушените условия не срещат никаква реакция от страна на комисията, определена от община Варна. Всъщност, не от цялата комисия, а най-вече от шефа й Петър Манчев – директор на дирекция  „Управление на собствеността“.
След като публикува статия по темата, сайтът Интриги.бг е отправил запитване за поръчката чрез Пресцентъра на Община Варна. „В рамките на минути конкретните въпроси бяха писмено отклонени с уточнението, че неприключили обществени поръчки не се коментират, а резултатите след края ще бъдат публикувани на страницата на Община Варна, какъвто е редът“, съобщава изданието.
Изброените несъответствия на събралите най-много точки по ценови оферти сервизи далеч не са всички. В автопарка на общината, който трябва да бъде обслужван, не влизат само служебните автомобили на чиновниците в местната власт във Варна. В общата бройка са и микробусите, които разнасят храна за децата, и техника да поддръжка и действия в извънредни ситуации, дори „паяците“, които в последно време станаха пословични с честите си повреди.