Областният управител Стоян Пасев призна: Варна е провинция, без фабрики, инвеститорите липсват

 

 

„Отчайваща е разликата между Варна и София по отношение на бизнеса. Наистина сме провинция“, това каза областният управител Стоян Пасев при откриването на форума „Икономика, инфраструктура и инвестиции“ миналия месец.

„Нещо все не ни достига, към момента Пловдив е по-развиващият се град“, допълни Пасев, цитиран от Радио Варна. В града на тепетата са открити 140 нови фабрики през последните години, а във Варна нито една.

„Работим усърдно с кмета за привличане на инвестиции, необходимо е да изградим индустриална зона, подобна на тази в Шумен. Очакваме до края на летния сезон да стартираме проекта за индустриалната зона в града. Геополитически стоим много добре на картата, но все още ни липсват инвеститори. Най-голям интерес към Варна проявяват турци към леката промишленост.  Интерес има и от страна на руски инвеститори, норвежка фирма иска да произвежда перки за ветрогенератори. Поне 20 процента е отливът на туристи в Златни пясъци“, каза още областният управител.

„На инвеститора му трябва среда“, това каза главният архитект на община Варна Виктор Бузев. „Имаме надробена частна собственост. Имаме летище, което обаче е международно само лятото за разлика от Софийското. Вчера издадох разрешение за строеж номер 100. До момента в средата на юни такова нещо не ми се беше случвало. 92 са разрешенията от тези 100 за жилищни сгради. Не съм издал нито едно за фабрика. Всичко е спални. Купува се на картинка, на зелено и истерията продължава“,обясни арх.  Бузев.

„Сега се купува на тъмнозелено в сравнение с 10-тина години назад. Това е пълен абсурд“, коментира главният архитект на община Варна. Форумът „Икономика, инфраструктура и инвестиции“ протече под наслов „Синергия за по-добра бизнес среда“ и беше организиран от Националното сдружение на недвижимите имоти във Варна.