Областният управител призна: Пътят Златни пясъци – Кранево няма укрепване

 

 

Прави се всичко възможно пътят между Златни пясъци и село Кранево да не пропадне. По думите на областния управител Стоян Пасев обаче свличането на земни маси там „няма укрепване“. Намерението за отдаване на концесия на морските буни среща много голям интерес от страна на желаещи да стопанисват съоръженията. Това разкри в ефира на „Дарик”-  Варна, областният управител Стоян Пасев.

Има много желаещи да стопанисват брегозащитните съоръжения, чието предназначение е да разбиват вълните. Над 50 запитвания има за две от буните.  Едната е на „Траката”, като голям интерес има и към буните на Алея Първа.

Буните, които са публична държавна собственост,  не са ремонтирани, откакто са създадени. Прехвърлянето им като собственост на общините или отдаването на концесия са вариантите за подобряване на тяхното състояние.

При отдаване на концесия за срок от 35 години съоръженията могат да бъдат използвани за изграждане на пирсове (кейове) и заведения, посочи Пасев. Според него е възможно концесията да е безплатна до размера на избиване на инвестицията, тъй като строителството във водата е доста скъпо. Изборът на концесионер ще става чрез търг, посочи областният управител.

Състоянието на бреговете във Варненска област е трагично, а брегоукрепването е един от начините за справяне с този проблем, според Стоян Пасев.

Очакват се загуби на големи територии от плажовете. Само на плажа в кв. ”Аспарухово” в рамките на една година са загубени около 50 дка от пясъчната ивица, е показало замерване. Загуби на територия има както на отдадените на концесия пясъчни ивици, така и на останалите плажове. Надеждите са през летния сезон част от загубените пясъчни територии да бъде възстановени.

„Ние сме единствената държава в Европа, която отдава територии от сушата на водата. Всички останали отдавна са решили този проблем. Дори Румъния направи брегоукрепваща буна с дължина около 8 км край Констанца”, отбеляза областният управител.

Прави се всичко възможно пътят между Златни пясъци и село Кранево да не пропадне. По думите на Пасев обаче свличането на земни маси там „няма укрепване“. Засегнатата територия попада в общините Аксаково и Балчик, които са съответно във Варненска и Добричка област, а това прави проблема още по-сложен за разрешаване.

„Според мен са нужни толкова много средства, че едва ли ще намерим финансиране”, коментира губернаторът. За да се намали натовареният трафик, особено през лятото, е отправено запитване до Google с молба на картите им като основен маршрут между Златни пясъци и Албена да бъде отбелязан обходният път през село Осеново, а не крайбрежният с активното свлачище.