Обвиниха местната власт в налагане на нов монопол

Община Варна прави с нова наредба своята фирма „Обреди” монополист в търговията на гробищата и извършването на траурни услуги. Това заяви ексцентричният варненски общественик Росен Марков, който се оказа лично засегнат от решението. Неговият бизнес е търговия с цветя и по тази причина той поиска да отпадне от новата наредба за гробищата и траурната дейност изискването на територията на гробищните паркови единствено „Обреди” да могат да търгуват и да предлагат услуги. В типичния си стил, той донесе на сесията траурен венец с надпис „Скръбна вест”.

7 - Obredi
В отговор Янко Станев (СДС) заяви, че без приемането на наредба пазарният дял на общинската фирма в траурния бизнес се е стопил от 60 на 40 % за период от 10 години.
Новата наредба на общината дава право отделните религии да обособяват свои парцели в гробищата на Варна.
Отделен дебат предизвика разделът за кремацията в новата наредба. Обществена организация на православни християни, както и отделни общински съветници поискаха целият раздел да отпадне, защото противоречи на християнските вяра, ценности и обичаи. Съветниците отхвърлиха предложението, позовавайки се на становището на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който коментира, че кремация така или иначе се извършва.