Обвиниха Марешки в сделка „концесия срещу Конституция“

Бившият депутат от партия „Воля“ Андон Дончев, който в средата на юли напусна парламента поради „съображения от личен характер“ е бил определен за концесионер на морския плаж „Кабакум – Север 2“ край Варна за срок от 20 години. Това съобщи „Дневник“, като се позова на правителствено решение, обявено на 2 септември.

Дончев, който е известен като „дясната ръка“ на Марешки влиза в правата си на концесионер през едноличното си дружество „Булмедикс 2012“, управлявано от 22 годишния му син – Димо. Това се случи точно в деня, в който бе открита първата есенна сесията на парламента, а депутатите от „Воля“ бойкотираха речта на президента заедно с колегите си от ГЕБ и солидарно напуснаха залата. Малко по-рано, след среща с парламентарната група на ГЕРБ и неколкократно променяна позиция през последните дни Веселин Марешки обяви, че неговите депутати няма да дадат подписите си за внасянето в парламента на проекта за нова конституция. След това лидерът на „Воля“ обясни: „Ако днес не съберат подписи и започнат други разговори, е съвсем друга тема“.

В продължение на десет години до днешното решение на Мнистерския съвет, концесионер на плажа „Кабакум – Север 2“ беше дружеството „Белвекс“, в което мажоритарен собственик е майката на Веселин Марешки – Веска. Любопитното е, че тя плащаше годишна концесионна такса с 10 хил. лв. по-висока от тази, която днес бе определена за компанията „Булмедикс 2012“ на Андон Дончев.

„Кабакум – Север 2“ е същия плаж, върху чийто пясък през 2012 г. лидерът на „Воля“ Веселин Марешки построи прословутия си двуетажен „фитнес“. В него цената за час тренировка бе определена на 100 лв., а в комбинация с масаж – 10 хил. лв. По тази причина постройката на метри от морето и до днес е ползвана единствено от Марешки.

Именно „фитнесът“ бе и една от причините, поради които управляващите от ГЕРБ на няколко пъти обявяваха, че ще развалят концесията, но това така и не се случи. бившият регионален министър Лиляна Павлова дори поиска от тогавашния кмета на Варна Кирил Йорданов да премахне част от постройката, която надхвърля нормите за преместваеми обекти на плажните ивици. Това обаче не се случи защото администрацията на Йорданов не можа да реши, кой етаж от постройката нарушава закона – първият или вторият, припомни „Дневник“.

Президентът Радев посочи концесията като пример за политическа търговията

В свое изявление, посветено главно на сблъсъците между полиция и демонстранти в деня на подновяването на работата на Народното събрание, държавният глава Румен Радев не пропусна да спомене и случая с концесията. Президентът даде ясно да се разбере, че смята решението за сделка между ГЕРБ и партията на Марешки „Воля“. Той заяви: „Пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова конституция. Концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари. Опитът да се прокара нелепа, но удобна за статуквото конституция със силата на пари и под заслона на полицейските щитове е престъпно посегателство над бъдещето на България. Тези действия рискуват да хвърлят страната в дългосрочна безизходица“.

Варненският бизнесмен даде обяснение в ефир

Президентът далеч не беше единственият, който видя размяна „концесия срещу подписи и гласове“ в случая с плаж „Кабакум – Север 2“ и позицията на Марешки и партията му в парламента. Така бизнесменът се озова в сутришния блок на bTV в опит да обясни поведението си.

Марешки заяви, че не знае на коя част от плажа „Кабакум“ е негова. Причината е многократната промяна на името на плажа, уточни той. Малко преди да влезе в медията той беше посрещнат от протестиращи граждани, които го питаха дали е подкрепил проекта за нова Конституция в замяна на концесията. Самият Марешки пък беше събрал своя агитка, която беше дошла с плакати от рода „Веско, вярваме ти“. Между двете групи се създаде сериозно напрежение и се наложи зам.-председателят на Народното събрание да усмирява привържениците си, защото не искал да има сблъсък на граждани с граждани.

„Не се занимавам с концесии, особено на такива, където приходът е около 100 000 лева на година. Около 50 хиляди лева губим, чадърите и шезлонги са по 2 лева“, каза депутатът. Той заяви, че 1,8 млрд. лева е оборотът на другите му фирми и го интересуват основно горивата и лекарствата, а плажът го е взел, за да „помага на хората“. Марешки каза също, че никой не е искал този плаж, защото е нерентабилен.

Мая Манолова направи реагира с посещение на Кабакум

Борисов раздава парче по парче българска земя, за да се задържи във властта. Това е плаж, който е изключителна държавна собственост. Цената на подкрепата за „Борисовата Конституция” е този плаж. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите на плаж Кабакум Север-2.

Според нея случилото се е доказателството за самозабравата на слугинажа на Борисов. Само и само да си осигури още ден на власт, той е готов да раздава и българска територия. Този плаж е дал на Марешки в нагласени процедури, от които българската хазна е ощетена, за да си осигури Борисов още малко политическо време. Най-голямото доказателство за позора на Борисов са слугите на Марешки, допълни Манолова.

Тя обясни, че договорът за наем на плаж Кабакум Север-1 е подписан за пет години, считано от 27 август 2020 г. с фирмата на майката на Марешки, защото депутатът на Марешки не си е внесъл наема. С решение на Министерския съвет от 2 септември 2020 г. другата половина от плажа – Кабакум Север-2 – е отдадена на концесия на фирма на депутат от „Воля“ Андон Дончев. На 2 септември Борисов събира и необходимите подписи за т.нар. „нова Конституция”, допълни Манолова.

Ясно е, че Борисов издиша и трябва да е крепен от хора като Марешки. Така изглежда България на Борисов – служители на заместник-председателя на парламента Веселин Марешки са пратени да ни атакуват на този плаж, който Марешки смята за своя собственост, а не за държавна. Според него нямаме право да сме на този плаж и да си кажем мнението. На плажа на Марешки е забранено да се говори за Марешки, коментира Манолова по повод изпратените служители на Марешки, които твърдяха, че концесията е „фалшива новина” при влязло в сила решение на Министерски съвет от 2 септември.

След като на плажа служители на Марешки проявиха агресия срещу Манолова и екипа й, от екипа извикаха полиция. На сигнала се отзоваха три патрулки, които оставиха момчетата в черни фланелки да се оттеглят, а събраха данните от личните карти на екипа на Манолова.

„Ще разобличим докрай начина, по който Борисов събира подписи за т.нар. „Конституция на ГЕРБ”. Атаките и виковете на мутрите на Марешки няма да ни спрат. Настояваме Борисов незабавно да отмени скандалните решения на Министерски съвет за отдаване под наем за пет години на смешни пари на част от този плаж и за концесията за 20 години”, категорична бе Манолова и каза, че ако Борисов не го направи, тази концесия и договорите ще бъдат обект на ревизията на управлението след изборите и всички гласували ще си понесат последствията.