Обвинения в агитация изпъстриха изборния ден

Веселин Златков
Без особени проблеми в организацията на вота преминаха парламентарните избори във Варна и областта. Проблеми от други гласувания, като например образуването на големи опашки пред секциите, възможност да се наруши тайната на вота заради прозиращи или разтварящи се в урната бюлетини и др., този път не бяха регистрирани. Секционните комисии започнаха работата си навреме и от съставите им само на места липсваха хора, което не попречи те да заработят, съобщи в началото на изборния ден председателят на РИК – Варна, Велин Жеков.
Броят на избирателите в Трети избирателен район за този парламентарен вот беше общо 409 297. Разкритите секции бяха 639, 4 от които бяха подвижни. В деня за размисъл нямаше постъпили сигнали до Районната избирателна комисия. Това обаче се промени в неделя, когато хората тръгнаха към урните. В основната си част, те бяха свързани с обвинения за непозволена агитация.
Може би най-яркият случай беше регистриран като сигнал следобед. Тогава е постъпил сигнал за „политически внушения в търговска реклама”, съобщи зам.-председателят на комисията Пенка Бакалова. По нейни думи, проблемът идва от касови бонове на бензиностанция. На гърба на бележките е публикувана политическа агитация, твърди авторът на сигнала. Дали става въпрос за лого или номер на определен кандидат за място в новото Народно събрание, първоначално не стана ясно.


Друг сигнал за агитация беше подаден от село Кипра. В него се твърдеше, че призиви да се гласува за определен кандидат се отправят от общински служител. След проверка от РИК съобщиха, че нарушение реално няма. Причината за сигнала се оказа присъствието на кмета на селото в кметството, където е и избирателната секция. От комисията обаче коментираха, че присъствието му е свързано с административна работа в изборния ден.
Други случаи на жалби бяха свързани с невъзможността на някои граждани да гласуват. В единия случай въпросът беше за студент с удостоверение, но без студентска книжка, а в другия – за гражданин, който искал да гласува по настоящ адрес, но е пропуснал срока да влезе в избирателния списък.

Социологическа анкета ядоса избиратели

Оказа се, че гражданите в изборния ден могат да се оплачат не само от организацията на вота или от безпардонните политици, а дори и от социологическите агенции. „Водещи анкетьори във варненски секции ползват анкета, в която няма посочени всички партии. Защо?“ Въпросът е на варненец, който е упражнил вота си и е забелязал „странната подробност“ във варненска секция. Предполага се, че същата агенция работи така из целия град. „На моя въпрос те се усмихнаха и казаха: „Ами попълнете в графа други вашия избор!?“, допълва читателят.

Медии съзнателно нарушиха забраната за обявяване на резултати

За първи път няколко национални медии съзнателно нарушиха закона, според който е забранено обявяването на прогнозни резултати или паралелни преброявания в изборния ден. До момента за целта се използваха иносказателни форми, които подсказваха на аудиторията как се движат резултатите на отделните партии и кандидати – класации с песни, „мерене на температури” и т.н. Този път обаче забраната, която така или иначе се заобикаля от години, беше директно атакувана. Няколко медии директно заявиха, че са готови да платят глобите, които се налагат от ЦИК за подобно нарушение.
Най-директно беше изявлението по този повод на „24 часа онлайн“. То гласеше следното: “24 часа” ще плати голяма глоба в името на правото на читателите да бъдат информирани. Сайтът на “24 часа” ще съобщава междинни данни за гласуването през целия ден, защото общественият интерес към изборите е огромен, а законът налага абсурдни и архаични ограничения.
Вероятно ЦИК ще ни наложи глоба между 3000 и 10 хиляди лева. Абсурдно е да няма санкции за междинни резултати, публикувани във фейсбук, а за същите данни в информационните сайтове или радиостанции и телевизии това да е абсолютно забранено и наказуемо.
Лицемерно и нечестно е медиите да пренасочват читателския интерес към фейсбук страниците си или да правят смешни класации и да оповестяват чрез песни, хора и ръченици резултатите на партиите. “24 часа” се консултира с известни български юристи, които са категорични, че правото на информация не нарушава избирателния закон и е време архаичните и абсурдни ограничения да бъдат променени. Затова, ако искате да сте добре информирани, следете сайта на “24 часа” в изборния ден – новините, каквито са, незабавно.