Няма кой да спре „моряците” за четвъртото място

 

Още в началото на октомври написах, че Черно море е фаворит за четвъртото място, а малко след това добавих, че ще се бори докрай и за третото с ЦСКА.

Шест месеца покъсно след края на редовния сезон нещата остават същитеЧерно море е абсолютен фаворит за четвъртото място и реален претендент за бронза. Казано по друг начинотборът ще завърши наймалко четвърти, и ако Лудогорец вземе купата, ще се завърне в Европа. Там ще бъде също и ако финишира трети, или спечели купата.

В съботаморяцитестигнаха закономерно до поредния си престижен успех, този път срещу бъдещия вицешампион Левски. Направиха го с позната стратегиятактическа правилна и дисциплинирана игра, плътно покриване съперниците, когато владеят топката, и бързо затваряне на подстъпите към вратата си. Както и с използване на всеки момент за атакапо рационален и директен начин, и търпеливо изчакване на момента за нанасяне на завършващия удар.

Срещусинитеудара за трите точки го нанесе обичайният заподозрянСашо Цветков. Универсалният халф, който с постоянство и класа стигна до националния, повториупражнениетонаГеренаот октомври миналата година, когато с два фамозни гола изхвърлисинитеот турнира за купата. Сега вкара само веднъж, но напълно достатъчно за победата. Забележителен е начинът, по който Цветков се разписа, след като измъкна топката от неадекватния Лукинотигра положението като голям футболист и по единствения възможен начин. И ако Сашо не стана футболист на мача, това бе само заради синия пристрастен вот по електронен път, което всъщност е без никакво значение.

Пролетните изяви на Черно море затвърждават още една моя теза от октомври. Със сигурната, стабилна и уверена игра, която показва, този тим може да бие всеки у нас и трудно може да бъде победен. И ако понякога, макар и рядко, се представя под нивото си, както срещу Славия в София, това се дължи на липсата на възлови единици. Защото единствената слабост наморяцитее късата им пейка и липсата на алтернативи в офанзивен план. Това, разбира се, няма да им попречи да постигнат нещо голямо този сезон. Защото разполагат със сработен състав и грамотни изпълнители, с можещ треньор като Гонзо, който убеждава своите с идеите си и те ги пресъздават на терена, с лидер като Георги Илиев, лидери като Мишо Венков, Пламен Николов, Стефан Станчев, Сашо Цветков и т.н.

В турнира за купата всичко е кристално ясно. След като преодолее в сряда Литекс, Черно море е на Ѕ-финал и там, ако избегне Лудогорец, стига до битката за трофея. А в един мач нищо не се знае. Още повече че варненският тим изигра три финала през този век и в последния от тях показа, че знае как да спечели такива мачове.