Нов участък от пътя Варна – Добрич e вече напълно готов

 

Завърши рехабилитацията и реконструкцията на 15,5 км от пътя Варна – Добрич. Със средства от Европейския фонд за регионално развитие се ремонтират близо 30 км от второкласния път, които са разделени в два участъка. Работата в първия от тях приключи и отсечката вече има разрешение за ползване.

Строителните дейности на останалите 14 км между Добрич и Кардам продължават и се очаква да завършат през ноември. Второкласният път II-29 е най-кратката връзка между Румъния с курортите по Българското Черноморие и е основна транспортна комуникация между Варна и Добрич.

Първият вече завършен участък започва на 500 м след разклона за с. Любен Каравелово и завършва при отклонението за с. Новаково и с. Крумово, а вторият е в близост до разклона за с. Дебрене и е до отбивката за с. Стефаново. Трасето преминава през центъра на село Стожер в област Добрич.

Отсечките са с нова асфалтова настилка, маркировка и знаци. За доброто отводняване на пътя са изградени нови облицовани окопи и дренажна система. Със завършването на проекта се повишава безопасността на движение, осигурява се постоянна скорост на движение, с което значително се намалява времето за пътуване. С основния ремонт на път II-29 Варна – Добрич се осигурява бърз транспортен достъп на жителите от с. Стожер, с. Стефан Караджа, гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Йовково до жп гара Варна, летище Варна, гр. Добрич и ГКПП Кардам на границата с Румъния.

Стойността на изпълнението на ремонта е 8 533 720,38 лв. с ДДС.