Нов протест за Морската и плажа съживи стари градски проблеми

Веселин Златков

Опазването на Морската градина и плажа като зони за обществено ползване, свободен достъп и природосъобразен отдих – тази тема изглежда безкрайна за Варна. Независимо кой управлява града, проблемите, напрежението и в крайна сметка протестите изглеждат неизбежни. Причините за това са отдавна известни. Въпреки всички декларации и обещания, че паркът и плажът на Варна са за всички, в крайна сметка винаги се получава така, че нечий частен интерес надделява. И изведнъж ситуацията се оказва доста различна от това, което политиците са обещавали и в което са се клели преди изборите. На поляните и на пясъчната ивица се появяват ограждения, постройки… Хората започват да се чудят, да недоволстват, да коментират, да пишат сигнали до институциите. В крайна сметка някои от тях излизат на протест.
Така се получи и миналата седмица. Около 50 граждани се събраха с плакати под прозорците на кметския кабинет, за да поставят за пореден път своите искания, които са едни и същи поне от 5 години – да няма достъп на автомобили по алеите на Морската градина, да няма строителство на нови сгради, както там, така и на плажа, да се спрат и т.нар. „ремонти”, при които стари, почти срутени стари сгради в парка изведнъж се превръщат в нови лъскави резиденции.
Разбира се, позицията на местната власт в такава ситуация също не е никак лесна. Общината се намира „между чука и наковалнята”, трябва да избира между претенциите на гражданите и на частните собственици, които най-често са защитени от закона и съда. За съжаление, в тази реалност, обещанията за съхраняване на Морската градина бързо се превръщат от сериозни амбиции в добри пожелания. На практика, често недоволството на протестиращите е колкото по повод на това, което се случва реално, толкова и заради неспазените обещания на управляващите да не допускат такива неща.

Неясни обекти на недоволството

 

Протестът от миналата седмица беше израз на недоволство по няколко конкретни случая. В Приморски парк се появи нова ограда в зелена площ. Имотът е частен, на възрастен човек, който от години се е борил, за да си го върне и най-накрая успял. Това беше първоначалното обяснение от общината. Сега собственикът си оградил парцелчето, в което няма особена логика, защото от общината са категорични, че няма начин да се строи на това място. Да се строи – не, но може ли да се поставят „временни обекти”, да речем под формата на сглобяеми къщички или нещо подобно? В крайна сметка се оказа, че първоначално законната ограда вече е незаконна в очите на местната власт и се подготвя премахването й.
Този въпрос ни води към следващите два случая, предизвикали недоволство. Пак на частен терен в Морската градина се появи „преместваем обект” – доста приятен на вид павилион, сложен обаче доста дразнещо в зелената площ. Най-интересното в случая е, че той престоя доста време, вероятно за да е по-стабилен, му беше изградена и бетонна плоча, на която да стъпи… Едва когато скандализирани от гледката граждани започнаха да засипват местната власт с въпроси, последва реакция. И изведнъж – изненада! Поставянето на обекта се оказа незаконно. В момента той е запечатан и опасан с лента на общинската дирекция по опазване на обществения ред, макар и още да си стои на бетонната основа. Длъжни сме да отбележим, че за предприетите действия беше съобщено именно на протеста пред общината. А защо контролът не е упражнен по-рано? Отговор на този въпрос няма, но възможностите са две – или контролните органи на местната власт изобщо не следят какво става по зелените площи в Морската градина, или леко си затварят очите на принципа „ако мине –мине”. И в двата случая говорим за доста порочни практики.
Третият случай, който стана катализатор на недоволството на протестиращите, беше свързан с поставяното на нов ресторант на пясъчната ивица на Офицерския плаж. В случая, реакцията на контролните органи (този път на държавата) беше бърза и ясна. Заведението се поставя законно на плажа, който от миналата година няма концесионер, а се отдава под наем. Малко манипулативно, противниците на новото заведение коментираха, че „на плажа се лее бетон”. Всъщност, такова нещо няма, конструкцията се поставя на кръгли бетонни плочи, които обаче не са изляти на пясъка и в последствие могат да бъдат премахнати безпроблемно.

 

Искат ли протестиращите диалог?

Миналата седмица протестиращите пред общината бяха около 50 души. До момента долу-горе толкова са и подписалите петицията с техните искания в интернет. Това донякъде разколебава твърденията, че въпросните недоволни граждани могат да представят мнението на мнозинството от варненци. Темата за това защо хората са пасивни и все по-често не вярват, че с протести нещо ще се промени, е твърде обширна. При всички случаи, по много от поставените искания има консенсус сред варненци. Въпросът е, че в исканията на протестиращите има и такива, по които тепърва трябва да се води сериозен дебат. Демонстрантите поискаха следното:
1. Община Варна НЕЗАБАВНО да издаде забрана за строително-РЕМОНТНИ дейности на обекти в Морската градина и на морските плажове.
2. Община Варна НЕЗАБАВНО да замрази всички обекти в „ремонт“, строеж или укрепване.
3. Община Варна НЕЗАБАВНО да спре влизането на моторни превозни средства в парка и по крайбрежната алея.
4. Община Варна НЕЗАБАВНО да разпореди събарянето на всички огради.
5. Община Варна НЕЗАБАВНО да включи целия Приморски парк в зеления регистър на гр. Варна.
6. Община Варна да организира провеждането на широко обществено обсъждане за изготвяне на ПУП на Морската градина (с участието и на „Варна диша“).
7. Община Варна да учреди фонд за отчуждаване на имоти в Морската градина с участие на граждани и граждански организации (вкл. „Варна диша“) и започване на процедурата по отчуждаването им.
8. Община Варна да предприеме необходимите действия за събарянето на всички построени обекти от 2012 г. насам.
9. Ревизия на сделката за крайбрежната алея на гр. Варна.
Очевидно е, че исканията са поставени в ултимативен тон, който не предполага диалог, а от това едва ли е най-продуктивният подход в случая. Но такава е волята на самите протестиращи. Те показаха ясно какво им е отношението към местната власт и нейните служители и по време на самата демонстрация.
През цялото време на протеста, на стълбите на общината беше гл. архитект на Варна Виктор Бузев. Той разговаря с няколко от протестиращите и дори ръкопляска на призивите за опазването на Морската градина и зеленото богатство на града като цяло. Пред демонстрантите той обясни, че появата на ново заведение на един от варненските плажове е била проверена от държавните контролни органи и не са открити нарушения на закона. В отговор, протестиращите нарекоха арх. Бузев лицемер и скандираха „Оставка!“ по негов адрес.

Общината обяви близките си планове за развитие на Приморски парк

Дали случайно или нарочно, няколко часа преди протестната акция Община Варна разпространи до медиите съобщение, в което се казваше какви всъщност са нейните планове за развитието на Морската градина.
Няколко са зоните, които ще бъдат развити. Първата е районът около розариума, където ще бъдат възстановени настилката от естествен камък, водните площи, ще бъде поставено подходящо парково осветление, нови пейки. Специално внимание е отделено на възможностите за аранжиране на колекция от различни сортове рози. За зона Алпинеум проектът предвижда запазване на скалната композиция в максимална степен, възстановяване на водните ефекти, както и на Моста на желанията. Предстои почистване и санитарна резитба на сухи клони и храсти, възстановяване на растителността, поставяне на ново парково и художествено осветлението.
Ще бъде оформено и ново пространство – „Под дъгата“ – за културни, артистични и публични събития на открито. Там проектантите предвиждат възможност за експозиция на археологически артефакти, лятна читалня и малка сцена. Предстои ремонт на съществуващи каменни пейки, зелена площ и подходящо осветление. Четвъртата зона предвижда изграждане на мостче над канала между Аквариума и Планетариума, ремонт и подходящо обновяване на релефния макет на акваторията на Черно море, ново осветление. Предвидено е и изграждане на алея за велодвижение, успоредна на бул. „Княз Борис I“. Основните цели при реализиране на проекта са за съхранение на облика на Морската градина като пример за градинско-парково изкуство.
„По отношение на допускането на МПС-та в Морската градина – през ноември 2013 г. бяха издадени 2 заповеди на кмета за забрана на движението и паркирането на автомобили в Приморски парк. След дълга съдебна сага определени точки от заповедите бяха отменени от съда. Въпреки това, от 2016 г. до момента в изпълнение на Закона за движение по пътищата и Наредбата за обществения ред се извършват ежедневни проверки за автомобили в Морската градина. Съставени са 4687 фиша и 107 акта за установени административни нарушения. Текущият контрол продължава”, се казва още в съобщението от кметския пресцентър.
А междувременно Морската градина на Варна все повече разцъфва и се разхубавява просто защото е пролет. Споровете как точно да се управлява това природно богатство със сигурност са важни и затова ще продължат и в бъдеще. Въпросът е под каква форма – като диалог, който ще включи възможно най-голям брой граждани, или като поредица от пререкания между администрацията и малка група активисти? Със сигурност първият вариант е за предпочитане.