Нов паметник на капитан ще украси Морска гара

Статуя от бронз на стария капитан ще бъде поставена на Морска гара за Деня за Варна. Художественото оформление на Ансамбъла е поверено на скулптора Венцислав Марков, съобщи Varna24.bg.  Откриването на статуята ще бъде на 15 август 2022 г. Композицията ще бъде висока около 1.60 м и ще е разположена в десния ъгъл на една пейка. Старият Капитан ще бъде с капитанската си униформа и с нагръдните знаци на своята длъжност –  ромба на завършил ВВМУ и знакът на КДП, изработени детайлно. В двете си ръце ще държи бинокъл. Инициатор е к.д.п. Борислав Георгиев Арнаудов, председател на УС на Фондация „Старият капитан разказва“.

„През 2021 година колеги и приятели  основахме организационен Комитет за създаването на скулптурен ансамбъл, който се казва „Последният мостик на Стария Капитан“, сподели авторът на идеята Борислав Арнаудов. Ансамбълът е максимално изчистен и представлява една пейка, на която е седнал в последната си несменяема морска вахта Старият Капитан. Персонажът ще бъде вперил взор в морето, на което е отдал целият си съзнателен живот и с което го свързва една безкрайна и дълбока любов.  Самата пейка ще бъде изцяло метална и с дължина 2.0 метра. До пейката върху малък постамент върху земята ще бъде поставена  метална плоча със следното посвещение:  „Последният мостик на стария капитан. Посветен на Вас, колеги!  И на всички вас, които обичате морето като нас. Фондация „Старият капитан разказва“.

Нашият проект напълно ще се вписва в общия ансамбъл на средата – паркинга на Морска гара  Варна.  Смятам, че това е най-доброто място за посрещане на гостите на Варна от Стария Капитан.          

Корабоплаването и свързаните с него морски кадри са неделима част от визитката на нашия град и важна част от просперитета на родната ни икономика. Уверен съм, че морската ни столица заслужава своя символ“, отбеляза още авторът кап. Арнаудов.