Нови пластики в града предизвикват противоречиви мнения

 

 

Гигантско пипало или уголемен къдрав косъм – на това най-често оприличават преминаващите граждани новата пластика, монтирана зад Археологическия музей във Варна.

Произведението се казва „Израстване“ и е дело на Венцислав Марков. То е едно от петте, спечелили конкурса за проект за съвременна пластика в градска среда, който бе проведен от дирекция „Култура и духовно развитие“ през 2017 година.

Появата на пластиката е част от кампанията на община Варна да напълни градската среда с нови арт елементи. Това очевидно е приоритет през последните години, но оценките на гражданите за резултата са противоречиви. Според някои, да се появяват нови и интересни пластики е хубаво, но може би е изборът им трябва да минава не само през експертно, но и през гражданско обсъждане. Други пък се оказват прекалено консервативни и не искат абстрактни фигури, а конкретни паметници, почитащи събития и личности от историята. И по отношение на развитието на градската среда обаче има хора, които са склонни да виждат във всичко случващо се в града белег за корупция. Затова и някои смятат „Израстване“ за ясен образ – това е едно от пипалата на „октопода“ на мафията.

В тревната площ пред кметството на район „Владислав Варненчик“ бе монтирана пластиката „Част от нещо по-голямо“, дело на скулптора Георги Георгиев. През август в тревната площ пред „Дом Младост“ бе монтирана творбата „Младост“ на скулптора Веселин Костадинов. В края на юли в тревната площ срещу спирка „Явор“ бе монтирана пластиката „Гинко“ на Венелин Иванов.