Новият паркинг на крайбрежната алея вече работи

Новият паркинг, който пренасочва движението на автомобили от Крайбрежната алея във Варна от района на буните към подножието на ската, е вече готов. Той е част от проекта „Алея първа“ и осигурява около 700 нови места за паркиране.

Най-важната промяна е, че алеята край морето между рибарското селище и плажа пред „Рапонги“ остава свободна за пешеходци и велосипедисти. В последните години този участък беше направо опасен за тях заради натоварването с автомобили.

На мястото вече са поставени знаци и табели, спиращи с колите, които нямат специален режим. За съжаление, техните указания все още не се спазват стриктно и вероятно ще е необходимо полицията да дисциплинира водачите, докато свикнат с промяната. На отделни места довършителните работи по внушителния паркинг продължават, вероятно той ще е окончателно готов до дни.

Припомняме, че строителството на откритите безплатни паркинги с над 680 паркоместа, 28 от които за хора с увреждания, започна през април. Проектът бе финансиран с близо 4 милиона лева от страна на „Холдинг Варна“АД.

Паркоместата са изпълнени напречно на ската, като всяко ще е с дължина от 5 метра. С ширина от 6 метра е транспортната алея между тях. Тя на практика ще служи за алтернатива на сега съществуващия път. По цялото протежение е монтирано енергоспестяващо LED осветление.