Новият живот във Варна в цифри

 

52 бебета са родени по инвитро програмата на Община Варна към 18-ти декември на миналата 2019-а година, съобщават от дирекция „Здравеопазване“. Градът е един от първите в страната с разработени и въведени „Правила за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала“. Програмата финансира двойки с репродуктивни проблеми – до 2 000 лв, за изследвания и манипулации и/или инвитро процедури със собствен генетичен материал, които не подлежат на финансиране, съгласно правилата на Центъра за асистирана репродукция; до 3 500 лева се отпускат за изследвания, манипулации и/или инвитро процедури с донорски генетичен материал /яйцеклетка, сперматозоиди или ембрион/ при възраст на жената до 48 години.

Най-старото родилно отделение в региона – това на МБАЛ „Света Анна – Варна“, изпрати 2019 г. с 1479 родени бебета. Това съобшават от здравното заведение. Последното родено детенце в отделението е момиченце, което проплака в последния ден на 2019 г. – 31 декември, в 9,15 часа, сутринта.

В АГ Болница – Варна (СБАГАЛ – Варна) от началото на годината са родени 2000 деца. В последния християнски празник за тази година – Стефановден проплака бебе 2000. Момченцето е с тегло от 3, 350 килограма и дължина 49 сантиметра. Раждането е станало чрез цезарово сечение. Благодарение на медицинските грижи от целия екип, акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолози, щастливата майка и нейният малък юнак са добре, съобщиха от СБАГАЛ – Варна. Екипът на болницата се гордее с постигнатото през 2019 г.

Реализираха се и много професионални желания на екипа – реновицията на родилно отделение, гинекологично отделение, неонатологично отделение, предлагащи комфорт и

уют, от които всяка бъдеща майка се нуждае. За да може да бъде завършен кръга от щастливи емоции, се откри нова зала за изписване, като се предлагат на родилките услугите на фотограф, които да запази момента от посрещането на новия член на семейството.

Президентът на Република България г-н Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посетиха СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ (АГ Болница) във Варна в началото на декември, по повод благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

„От Вас в огромна степен зависи какво бъдеще ще имаме, дали ще бъде здраво и пълноценно. „Българската Коледа“ дава надежда, че сме хуманно общество. Най-важното в този огромен екип, отдаващ труд и талант сте Вие, инициативата се разраства заради Вас, защото Вие показвате, че дарените средства се изразходват по най-добрия начин. Високо оценяваме вашия труд, който заслужава дълбоко уважение“, заяви в своето приветствие държавният глава.