Новите фирми по почистването на града вече са избрани

Веселин Златков

Странно развитие претърпяват в последните дни отношенията на община Варна с фирмите, които се грижат за чистотата на града. От една страна, от 31 март вече е известно класирането на фирмите, участвали в новия конкурс за сметосъбиране и сметоизвозване. От друга, точно на същата дата общинската комисията „Благоустройство и комунални дейности“ одобри да бъде подписано споразумение с досегашните концесионери на сметта. То обаче на практика не е прието, защото окончателното му гласуване ще стане на следващата сесия на общинския съвет. Такава засега още не е насрочена.
Публикуваните в сайта на община Варна конкурсни резултати след отваряне на ценовите оферти потвърждават това, което се очакваше –  районите „Аспарухово“, „Младост“ и „Владислав Варненчик“ ще бъдат чистени „Консорциум Варна 1“ ДЗЗД , а  „Одесос“ и „Приморски“ – „ЗМБГ“ АД.
Както „Петел“ съобщи преди време, „Консорциум Варна 1“ е съставен от две фирми – „Ай Ес Ви Трейд“ АД и „Нелсен чистота“ ООД. Втората фирма е част от „Титан Интернейшънъл Холдинг“, също както и фирмата „Титан АС“, която и в момента се грижи за чистотата в три района на Варна.
Припомняме също, че там, където се състезава другата печеливша фирма – „ЗМБГ“ АД, консорциумът не участва като конкурент. Някои елементи от процедурата накараха лидера на ДСБ Радан Кънев изрично да поиска прекратяване на конкурса за боклука на Варна. Според него съмненията, че процедура е нагласена, са много сериозни.
Решението за класирането на фирмите, участвали в конкурса за почистването на Варна, съдържа и още нещо любопитно. С изключение на победителите, всички останали фирми, които за кандидатствали, са отстранени от участие в конкурса. Основанията за това са главно липса на обосновка за отделни цени на услуги. Единият участник е отстранен заради това, че не е посочил колко точно струва ръчното почистване на наносите от пясък по улиците след стопяването на снега.
Дали отстраняването на загубилите участници има значение за обжалването на конкурса, без което няма да се мине, е въпрос, на който могат да отговорят юристите. Ясно е обаче, че след като става въпрос за толкова сериозна поръчка, ще мине още доста време, преди „Консорциум Варна 1“ ДЗЗД и „ЗМБГ“ АД да се заемат реално с почистването на Варна.
Както казахме, дотогава общината ще разчита на фирмите, които изпълняват дейността и в момента. Те пък са точно тези, които в крайна сметка бяха изхвърлени от новата конкурсна процедура. Като добавим и това, че докато се събере общинският съвет, който да приеме удълженията на договорите им, чистотата на Варна поне за известно време ще зависи единствено от професионализма на досегашните им концесионери и най-вече на лоялността им към гражданите на Варна.