Нова тенденция: Варненски фирми търсят работници над 50 г. със знания и опит

 

Напоследък има нова тенденция. Работодатели търсят кадри над 50 г. с доказани знания, умения, опит и отговорност към професията. Това съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов, цитиран от „Черно море“. Една от причините е, че младежите, кандидати за определени позиции, са станали по-малко.
Във Варна и областта най-търсени през м.г. са били кадрите за туризма – готвачи, работници в кухня, администратори и други. Има глад също за педагогически кадри, лекари и медицински сестри. От началото на т.г. има и доста обявени вакантни бройки за строителни специалности – зидаро-мазачи, шпакловчици, за работници в търговията и за учители, уточни Михайлов. Над 500 души работят по европейски програми, най-вече по ОП „Развитие на човешки ресурси“. Става дума най-вече за млади хора без стаж по специалността.
3% е равнището на безработицата във Варна през м.г., за областта процентът е 4,7. Нивата се доближават до тези през 2008 г. Причината за спада е в сериозния ръст на икономиката, каза шефът на РСЗ – Варна. Отчитаме също сериозно търсене на работна ръка и свободен ресурс, който да предложим на работодателите, каза още Михайлов.
През м.г. в областта е имало 18 000 безработни. Половината от тях са били активирани от служители на бюрата по труда за удовлетворяване потребностите на фирмите и организациите. Обявените свободни места са били 12 500. 77% от тях са в реалната икономика.
Най-много сред безработните във Варненска област са хората над 55 години и тези със средно образование. Незаетите висшисти са едва 20%. Повечето от хората с високо образование търсят постоянно нови възможности за развитие, учат чужди езици и намират лесно препитание и в чужбина, обясни Божидар Михайлов.