Нова лаборатория събра двама министри в УМБАЛ „Св. Марина“

 

 

Университетската многопрофилна болница „Св. Марина“ във Варна посрещна в края на януари двама министри – Кирил Ананиев и Красимир Вълчев. Шефовете на здравното и просветното ведомства участваха в ритуала по откриване на модерния Център по интервенционална рентгенология, оборудван с последната дума на техниката в тази сфера, която е купена от Медицински университет – Варна.

Водосвет отслужи лично Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, а сред официалните гости на тържеството бяха народният представител от БСП проф. Анелия Клисарова, областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних и председателят на общинския съвет Тодор Балабанов.

Ректорът на МУ проф. д-р Красимир Иванов подчерта, че новият център, в който са инвестирани 2 млн. лева, показва, че решението университетът да поеме управлението на болница „Св. Марина“ е било удачно. Ползата от модернизацията ще се усети както от пациентите, така и от лекарите, които се грижат за тях, а, разбира се, и от студентите, специализантите и докторантите на МУ – Варна.

Ангиографът е разположен в ремонтирана и отлично оборудвана зала с анестезиологична машина във варненската университетска болница, което дава възможност за мултиекипна работа и извършване на хибридни операции. Общата инвестицията за новата апаратура и ремонтни дейности е над 2 000 000 лв. Високотехнологичният център е поредният резултат за българското здравеопазване и образование от отличната съвместна дейност между МУ – Варна, и УМБАЛ „Св. Марина“ и ще бъде от изключително значение както за лечението на пациенти от Североизточна България, така и за съвременното обучение на студенти, специализанти и докторанти. В центъра ще се извършват всички видове инвазивни процедури под образен контрол, а възможността за високоскоростна видеовръзка позволява да се представят пред студенти най-новите методики в реално време, както и да се представят клинични случаи и процедури на различни научни медицински форуми в страната и чужбина.

Новият ангиограф е единствен в страната с таванно окачване на С-рамото и 55-инчов плосък дисплей. Налична е и система от ехографски апарат с най-модерни безжични трансдюсери, предаващи образа директно на работния дисплей. Тази комбинация дава отлична възможност за извършване на целия набор от интервенционални процедури в човешкото тяло под образен контрол. Благодарение на мощния софтуерен пакет лесно и бързо могат да се получават детайлни образи от кръвоносните съдове във всички части на тялото.

Новата ангиографска апаратура ще помогне за извършване с високо качество на широк набор съдови и несъдови интервенции – за бързо и ефикасно лечение на остър исхемичен мозъчен инсулт, аневризми на мозъчните съдове и аортата, както и на атеросклеротични промени в съдовете на крайниците. Предвижда се извършването и на най-модерни процедури в областта на онкологията като трансартериална химиотерапия и радиофреквентна аблация на тумори на черния дроб.